Irmscher planira unaprijed
0

Insignia već na steroidima

Sarajevo-x.com
Koliko su u Irmscheru gladni za novim izazovima možda pokazuje upravo njihov posljednji uradak. Prije nego je Insignia stigla u prodajne salone iz Irmschera za nju već nude tuning program.

Nakon što su na novoj Corsi već isprobali skoro sve što su mogli i zamisliti, ekipi u Irmscheru je trebalo novo "platno“ na kojem će ispoljiti svoju kreativnost. Opelova Insignia, koja sama po sebi predstavlja prekretnicu za ovog proizvođača, donosi mnogo tehničkih i dizajnerskih novosti, pa je u tome izazov bio i veći.

Prije svega, bilo je jasno da elegantna limuzina neće trpiti eksperimente sa kičastim i pretjeranim aerodinamičkim dodacima, pa je sa takvom idejom vodiljom započet rad na Insigniji. Prije svega, nezaobilazan detalj je bila rešetka maske koja je dobila prepoznatljivu Irmscherovu mrežu sa diskretnim natpisom ali i izraženom lajsnom od nehrđajućeg čelika na samom vrhu maske. Također, prednji dio izgleda i znatno agresivnije zahvaljujući odlično dizajniranom spojleru koji se odlično utopio u linije serijskog branika, pa gotovo da izgleda kao element kojeg bi svaka serijska Insignia trebala imati. Niža linija prednjeg dijela nastavljena je jednako elegantnim i neupadljivim aerodinamičkim dodacima na pragovima, dok je najupečatljiviji aerodinamički dodatak svakako veliki spojler na poklopcu prtljažnika. I on vrlo uspješno prati zahtjevne linije cijele karoserije, te podstiče izgled coupeovske limuzine, mada se teško oteti utisku da bi tek neznatno manje proporcije bile mnogo bolje odmjerene za ovakvu siluetu karoserije. I zadnji odbojnik je preoblikovan, pa sada u svom zadnjem dijelu ima i difuzor zraka, koji je očito postao obavezan element kod svakog tunera, i bolje oblikovane otvore za četiri izduvna topa.

Završni detalj, bez kojeg zaista utisak ne bi bio potpun, su Irmscherovi prepoznatljivi 20-inčni naplaci od lake legure koje se sa elegantnim višekrakim dizajnom idealno uklapaju u sam imidž Insignie. Naravno, pored detaljnog razvoja aerodinamičkog kompleta u Irmscheru nije osalo dovoljno vremena za razvoj programa za povećanje snage, pa je to korak kojeg su obećali u narednom periodu. U svakom slučaju ovako dobro odmjeren i dizajniran komplet svakom kupcu će biti mamac, a s obzirom da će svaki element biti dostupan i u ovlaštenoj prodajno-servisnoj mreži Opela, onda je izvjesno da će zanimanje biti prilično veliko.