Neupadljiv i siguran
6

Inkasov Land Rover Defender štiti i od eksplozije granata

D. B.
Inkas je predstavio svoju verziju Land Rover Defendera (2023) koji sadrži zaštitu od svih tipova naoružanja (360 stepeni).

Defender zahvaljujući Inkasu može izdržati eksploziju dvije DM51 ručne bombe, a prednost mu je i u tome što ga je teško razlikovati od standardnog modela.

Inkasovi stručnjaci su učinili sve što su mogli kako bi SUV zadržao svoj prepoznatljivi izgled, a njegova zaštita zadovoljava CEN 1063 BR6 nivo. To znači da štiti putnike od napada automatskim puškama koje koriste 7,62 municiju, ali i od granata. Odluka da Defender ostane diskretan dodatno doprinosi sigurnosti, tako da nije riječ samo o estetskom izboru.

Kompanija je ostvarila svoje ciljeve implementirajući sveobuhvatne mjere oklopa za zaštitu bokova, gornjeg dijela i podvozja vozila. To uključuje korištenje vojnog balističkog stakla, stražnju oklopnu pregradu, zaštitu rezervoara goriva i ojačanje kritičnih strukturalnih tačaka, ključnih mehaničkih komponenti te ugradnju run-flat guma.

Pored toga što izgleda "fabrički", cilj Inkasa je bio da se Defender "vozi" kao luksuzni Land Rover. Kako bi se lakše nosio s dodatnom težinom, Defender je dobio moćnije kočnice i napredniji ovjes, a razultat je "besprijekorno udobna vožnja čak i po najsurovijim terenima".

Međutim, promjena performansi nije bilo, tu je i dalje Land Roverom 5,0-litarski V8 motor koji razvija 518 KS, a to je i više nego dovoljno da se SUV nosi s dodatnom težinom. Defender može biti opremljen i opcionom sigurnosnom opremom uključujući sistem filtriranja kisika u kabini, protivpožarni sistem i sirenu za uzbunu.

Cijena nije javno objavljena, no oklopni Defender je dostupan kupcima širom svijeta.