Zvijer sa 1.200 KS
11

Hennessey Resurrection Camaro ZL1 1LE debitovao na sajmu SEMA

D. B.
Hennessey Resurrection Camaro ZL1 1LE debitovao je na ovogodišnjem sajmu tunera SEMA.

Kada je Dodge predstavio Challenger SRT Demon legalan za cestu, Hennessey Performance je brzo odgovorio tuniranim Chevroletovim Camarom nazvanim The Exorcist, jer kao što je poznato, egzorcist ubija demone. Međutim, bez dodatne OEM konkurencije za borbu, tuner iz Teksasa je odlučio nadmašiti sam sebe novim Camarom kojem čak ni Exorcist ne može parirati, a to je Hennessey Resurrection Camaro ZL1 1LE sa čak 1.200 KS, gotovo dvostruko više u odnosu na "normalni" Camaro ZL1 1LE. Ipak, Hennessey je u potpunosti odbacio Camarov LT4 motor te ga je zamijenio LT5 V8 motorom sa superpunjačem iz modela Corvette ZR1.

Samo ova promjena je značila povećanje snage na 755 KS, ali Hennessey je išao dalje te je povećao protok zraka i temeljito unaprijedio motor.

Poklopac motora od karbonskih vlakana također omogućava više prostora za protok zraka, a motor je kalibriran kako bi sva poboljšanja funkcionisala u harmoniji.

Kupci mogu izabrati između 6-stepenog manuelnog i desetostepenog automatskog mjenjača koji je unaprijeđen tako da se može nositi s većom snagom. Manuelni mjenjač dolazi sa Centerforca kvačilom zaduženim da izdrži svu snagu koja se oslobodi punim pritiskom na papučicu gasa.

Hennessey tvrdi da Resurrection Camaro do "stotke" stiže za 2,3 sekunde, a 402 metra prelazi za 9,3 sekunde. Maksimalna brzina iznosi 354 km/h.

Tuner nudi i jednogodišnju garanciju, a planirana je proizvodnja samo 24 primjekra od kojih će svaki koštati 200.000 dolara.