Sa 250 na 370 KS
10

FOTO / Ford Focus ST u režiji Wolf Racinga

Klix.ba
Kompanija Wolf Racing koja se dugi niz godina bavi doradama na Ford automobilima za ovu priliku pripremila je tri tuning varijante za aktuelni model Focus ST, nakon čega niko ne bi trebao pretjerano žaliti za Focusom RS.

Bez zahvata na ST-ovom dvolitarskom turbo-benzinskom motoru kojima bi se, pored ostalog, povećavala njegova radna zapremina, a koji po izlasku iz fabrike raspolaže sa 250 KS i 360 Nm obrtnog momenta, u prvoj fazi tuninga koja uključuje drugačiji filter zraka i remapiranje elektronike snaga motora raste na 285 KS, uz 441 Nm obrtnog momenta.

Uz fazu 2 stiže još jedan turbo-punjač, čime se snaga motora podiže na 300 KS i 451 Nm obrtnog momenta. Nije dovoljno? U tom slučaju Wolf Racing nudi i fazu 3. Na sve pobrojano, uz ponovno remapiranje i podešavanje pritiska u turbinama, dolazi i poseban izduvni sistem. Rezultat: 370 KS i 554 Nm obrtnog momenta.

Nakon svega, Focus ST dolazi sa sniženim (naprijed za 50, nazad za 40 mm) podešavajućim ovjesom i vrhunskim setom kočnica. U Wolf Racingu također nude i aerodinamičke dodatke kojima se ovaj Focus jasno izdvaja iz mase.