Novitecov korak do F1
1

Ferrari 599 GTB sa 808 KS

Sarajevo-x.com
Iako Ferrari 599 GTB spada među najbrže i najsposobnije GT automobile današnjice, to nije mnogo značilo u Novitec Rossu, gdje su prema svom nahođenju snažnom V12 motoru dodali dva kompresora, a sa njima i potpuno novu dimenziju performansi.

Novitec Rosso je tuner koji se već nebrojeno puta dokazao kao odličan inžinjerski tim koji je u stanju ponuditi vrhunske prerade, a kako je uvijek i slučaj sa pravim tunerima težište svoje pažnje usmjeravaju na poboljšanje performansi.

Tako i u slučaju Ferrarija 599 GTB glavnu riječ vodi opsežno prerađeni V12 motor, gdje se uz reprogramiranje i brojne manje ali jednako važne prerade najviše ističu dva kapacitetna kompresora. Upravo novom prislinom dovodu zraka treba zahvaliti značajno povećanje snage, pa dodatnih 188 KS i 215 Nm okretnog momenta čine veliku razliku u odnosu na standardnu verziju.

Kada automobil poput 599 GTB Fiorana dobije ukupno 808 KS i 823 Nm, jasno je da ulazi u novu dimenziju performansi gdje mu mogu parirati tek rijetki automobili. Šturi podaci o ubrzanju i brzini najbolje stvaraju perspektivu koliko je Novitecov Fiorano posebniji, pa ubrzanje do 100 km/h koje traje svega 3,5 sekundi i maksimalna brzina od preko 340 km/h ga svrstavaju u zaista posebno drštvo supersportskih automobila.

Naravno, ovakve performanse imaju i posebnu cijenu, pa tako svaka dodatna konjska snaga u Novitecu košta oko 250 eura, s obzirom da njihov bi-kompresor V12 košta ukupnih 46.900 eura. Naravno, ko želi potrošiti i više od toga na raspolaganju ima ulaganje u najveće moguće kočnice koje su mogle biti montirane, tačnije 405-milimetarske diskove sa šesteroklipnim čeljustima, ali i poseban aerodinamički komplet kojeg je Novitec Rosso razvio u aerodinamičkom tunelu. Također, razvijen je i novi potpuno podesivi ovjes, kojim se lošijim cestama može na pritisak dugmeta visina podnice može povisiti za 40 milimetara.

Posebni detalji poput 21-inčnih naplataka i detaljno uređene unutrašnjosti se podrazumjevaju u tuning programu koji je ovako opsežan, s tim da u Novitecu i ne žele isticati cijene svih komponenti. Naravno ne zato što kupci to nemogu priuštiti, nego zato što je većina opcija i prilagodljiva željama naručioca.