Brutalan zvuk
20

Ferrari 488 Pista iz Noviteca razvija gotovo 800 KS

D. B.
Nakon što je predstavio aftermarket paket za Teslin Model 3 Novitec je pokazao potpuno dugačiji projekt na kojem radi već duže vrijeme.

Novitec se usko veže za Ferrarijeve modele te zna kako diskretno poboljšati izgled automobila bez rizika da će ugroziti originalni dizajn talentovanih ljudi iz Maranella.

U ovom slučaju je Novitecov projekt Ferrari 488 Pista koji na prvi pogled ne izgleda drugačije. Međutim, tajna se krije u detaljima, jer je Novitec unaprijedio Ferrari suptilnim body kitom s dijelovima od karbonskih vlakana. Nove komponente ne samo da unapređuju izgled automobila, nego su razvijene u zračnom tunelu kako bi poboljšale i aerodinamiku automobila.

Naprijed je spojler koji produžava branik, a istovremeno smanjuje uzgon dok se 488 Pista kreće velikom brzinom. Body kit daje nešto agresivniji izgled automobilu kada se gleda s boka, a kućišta bočnih retrovizora su napravljena od karbonskih vlakana. Nazad je lip spojler, a oko svjetala su okvirovi od karbonskih vlakana. Bočni pokazivači smjera su zatamnjeni, kao i treće štop svjetlo.

Ferrarijevi originalni naplaci su zamijenjeni Novitecovim 21-inčnim setom naprijed te 22-inčnim naplacima nazad. Hidraulični ovjes je omogućio spuštanje automobila za 35 mm, a kada vlasnik želi zaštititi svoj automobil od oštećenja, hidraulični sistem će podići nos za 40 mm.

Novitec je poradio i na 3,9-litarskom twin-turbo V8 motoru koji umjesto 711 KS i 770 Nm isporučuje 791 KS i 898 Nm obrtnog momenta. Od 0 do 100 km/h ubrzava za 2,7 sekundi (ranije 2,85), a maksimalna brzina je povećana sa 340 na 345 km/h.