Tuning
36

Carlsson CC 63 S: Supersportski auto za četiri osobe

Klix.ba
U Carlssonu naglašavaju da se iza njihove kreacije zasnovane na modelu Mercedes-AMG C63 S krije limuzina koja može stati rame uz rame s modelom Mercedes-AMG GT S.

Njemačka tuning kompanija Carlsson u kojoj se Mercedesovim automobilima bave od 1989. godine predstavila je model CC 63 S, a iza oznake s dodatnim slovom C krije se temeljito dorađen sedan Mercedes-AMG C63 S.

U Carlssonu su se prvo pozabavili AMG-ovim 4-litarskim biturbo V8 motorom u koji je "ugurano" još 117 konjskih snaga i 125 Nm obrtnog momenta, pa motor nakon svega sada raspolaže sa više od 630 konjskih snaga i 825 Nm najvećeg obrtnog momenta.

S dodatnim potencijalom CC 63 S od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,8 sekundi, što je za 0,2 sekunde bolje od rezultata koji postiže standardni C63 S, ali i na nivou koji ostvaruje supersportski model Mercedes-AMG GT S. Podaci o maksimalnoj brzini nisu objavljeni, ali je realno očekivati da ovako pripremljen (i motorizovan) automobil može postići znatno više od 300 km/h.

Pored nekolicine novih karbonskih karoserijskih detalja, Carlsson je standardne felge zamijenio sa svojim 20-inčnim kompletom na kojem su gume Michelin Pilot Super Sport dimenzija 245/30 (naprijed) i 265/30 (nazad), a tu je i komplet kapacitetnijih kočnica.

Na publici je da procijeni imaju li u Carlssonu (kompanija je dobila ime po legendarnom švedskom rally vozaču Ingvaru Carlssonu) opravdanje kada natpise i trokraku zvijezdu Mercedesa na automobilu zamijene sa svojim logom i imenom.