Istjerivač đavola
33

Camaro Exorcist je adekvatan odgovor na Challenger Demon

Klix.ba
Uoči samog predstavljanja Dodgeovog modela Challenger Demon renomirana teksaška tuning kompanija Hennessey predstavila je Camaro ZL1 s kojim stiže i simptomatičan naziv Exorcist (istjerivač đavola). Ne znamo šta o svemu misle tvorci "đavola".

I dok su svi mislili da je Challenger Hellcat apsolutni vrh kada se radi o modernim američkim "muscle" automobilima, Dodge je odlučio da na osnovici Hellcata ponudi još "ratoborniji" model pod nazivom Demon.

U američkoj tuning kompaniji na čijem čelu je John Hennessey mudro su šutjeli i radili, a onda su odlučili pred samu premijeru Demona svijetu pokazati svoju kreaciju koja je zasnovana na aktuelnom Chevroletovom modelu Camaro ZL1 i, kakva slučajnost, nosi naziv Exorcist. Nešto što danas mogu uraditi samo Amerikanci.

"Istjerivač đavola" u ovom slučaju pokreće temeljito prerađen 6,2-litarski V8 motor LT4 koji uz pomoć adekvatnog mehaničkog kompresora raspolaže s 1.000 konjskih snaga pri 6.400 obr/min i 1.350 Nm najvećeg obrtnog momenta pri 4.400 obr/min. S opcionim gumama koje su optimizirane za ubrzanje Exorcist će od 0 do 100 km/h stići za manje od 3 sekunde, a 402 metra će iz stajanja "pokriti" za manje od 10 sekundi.

Poput standardnog Camara ZL1 i Exorcist će se nuditi u kombinaciji s ručnim 6-stepenim ili automatskim 10-stepenim mjenjačem koji je za ovu priliku prilagođen dodatnim opterećenjima. Hennessey za automobil zauzvrat traži 119.000 dolara, a vlasnici koji već posjeduju Camaro ZL1 za kompletnu bi doradu trebali izdvojiti 55.000 dolara.

"Exorcist nije prvenstveno namijenjen za trke na 402 metra, gdje će se odlično snaći, jer je naša namjera bila da kupcima ponudimo upotrebljiv automobil koji će se odlično snalaziti u različitim uslovima i na različitim podlogama. Suvišno je i govoriti da će se konkurenciji od svega zavrtjeti u glavi", rekao je John Hennessey.