Za zov divljine
22

Brabus Adventure je G-Klasa koja će se najbolje snalaziti daleko od asfalta

E. L.
Zasnovan na aktuelnoj generaciji besmrtne Mercedesove G-Klase, Brabusov turbodizelski Adventure savršeno je rješenje za sve koji, tu i tamo, vole pobjeći u divljinu.

Brabusova G-Klasa koja se krije iza naziva Adventure D35 nepravedno je ostala u sjeni njihove nedavno predstavljene monstruozne G-Klase koju pokreće turbobenzinski V12 motor s 900 konjskih snaga, jer je mnogo onih koji (opravdano) smatraju da dokazani terenski automobil na ultraplitkim gumama za asfalt koji pokreće 900 "konja“ nema posebnog smisla.

Kako god, za kupce koji preferiraju terenske automobile koje će koristiti u njima prirodnom okruženju (daleko od asfalta) Brabus nudi model Adventure D35 koji je nastao na osnovici Mercedesa G350d koji pokreće trolitarski 6-cilindarski turbodizelski motor sa 286 konjskih snaga i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta. Za prijenos snage na obje osovine zadužen je 9-stepeni automatski mjenjač.

Deset centimetara širi od standardnog modela G350d, Brabus Adventure sa sobom donosi i dodatnih 40 milimetara udaljenosti podnice od tla. Uz tradicionalno odličan Mercedesov sistem prijenosa snage na obje osovine, zaključno s blokadom diferencijala i reduktorom, za odlično snalaženje u situacijama daleko od bilo kakve ceste tu su i adekvatne gume dimenzija 285/55 R 20. Krene li ipak naopako, Adventure je opremljen i vitlom za izvlačenje.

Pored bogato opremljene kabine koja je obložena najkvalitetnijim materijalima, u standardnoj opremi Brabusovog "zova divljine“ su dodatna LED svjetla iznad vjetrobrana, krovni nosač, lopata, štitnici motora i ovjesa, kuka za vuču... Atipično za filozofiju koju inače preferiraju u Bottropu, motor je za ovu priliku pojačan samo 44 KS, jer u Brabusu misle da će 330 KS i 690 Nm biti sasvim dovoljno za sve „off-road“ izazove.