Nebo je granica
35

Brabus 800 Adventure XLP je kamionet spreman za put oko svijeta

E. L.
Zasnovan na osnovici najsnažnijeg aktuelnog Mercedesa G-Klase, Brabusov kamionet pokreće motor koji razvija 800 konjskih snaga.

Njemačka tuning institucija Brabus u Ženevi će premijerno predstaviti 5,3 metra dug model 800 Adventure XLP za čiju je osnovicu iskorišten aktuelni Mercedes-AMG G63.

Za dobijanje adekvatnog tovarnog prostora iza luksuzno opremljene putničke kabine u Bottropu su znatno povećali međuosovinsko rastojanje G-Klase (dodatnih 50 centimetara), a dorađen AMG-ov 4-litarski biturbo V8 motor u ovom slučaju raspolaže s 800 konjskih snaga i 1.000 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se na obje osovine distribuira posredstvom automatskog mjenjača.

U Brabusu tvrde da Adventure XLP na adekvatno ojačanoj produženoj platformi od 0 do 100 km/h stiže za manje od pet sekundi, a najveća elektronski ograničena brzina iznosi 210 km/h, što je izvanredan rezultat s obzirom na masu i namjenu automobila koji je postavljen na 22-inčnim felgama na kojima su gume za prilike daleko od asfalta.

Daleko od asfalta dobro će doći i rastojanje između podnice i tla koje iznosi čitavih 49 centimetara. Ako se kupac odluči za sve ponuđene opcije, za Brabusov kamionet koji je spreman za put oko svijeta treba izdvojiti 666.386 eura.

Vezani članci