Tuning
278

BMW M5 njemačkog tunera Carbonfiber Dynamics je jedan od najsnažnijih na svijetu

Klix.ba
BMW se uveliko priprema za novu generaciju svog popularnog modela M5, ali tuneri još uvijek pronalaze načine da odlazeći model učine itekako privlačnim. Primjer dolazi iz Dortmunda, gdje je tuner Carbonfiber Dynamics postavio suptilan ali efektivan body kit koji je proizvela japanska kompanija 3DDesign.

Paket se sastoji od prednjeg lip spojlera, pragova, stražnjeg difuzora i stražnjeg spojlera. Sve komponente su napravljene od karbonskih vlakana kako bi se smanjila težina automobila. Sedan visokih performansi ne izgleda mnogo drugačije od standardnog modela M5 čime dokazuje da je nekada manje zapravo više.

Automobil je ofarban u Fire narandžastu boju, dobio je 21-inčne Vossen naplatke, koji se savršeno uklapaju sa modifikacijama eksterijera. Sve komponente odgovaraju modelima M4 i M6.

No, sve to ne bi bilo toliko važno bez promjena ispod haube. U ovom slučaju je snaga 4,4-litarskog V8 biturbo motora povećana na masivnih 818 KS, tako da je snažniji čak i od specijalnih verzija kao što su Competition Edition i Pure Metal, koji posjeduju 600 KS.

Zahvaljujući znatnom povećanju snage M6 od 0 do 200 km/h ubrzava za 10 sekundi, a za ubrzanje od 100 do 200 km/h mu je potrebno svega 6,6 sekundi. O maksimalnoj brzini još uvijek nema informacija, ali je definitivno veća od 305 km/h, koliko ostvaruje M5 opremljen opcionim M Driver's paketom.

Vezani članci