Marangoni u svijetu tuninga
0

Alfa MiTo spremna za Essen

Sarajevo-x.com
Tunerska kompanija Marangoni, koja je donedavno bila poznata samo po proizvodnji guma za automobile, pripremila je posebno prerađenu Alfu Romeo MiTo koja će svoju premijeru imati na sajmu tuninga u Essenu koji se pretvorio u pravi festival tuning svijeta.

Imati veliku premijeru među tunerskom elitom nije mala stvar, pogotovo za početnike, a s obzirom da Marangoni ima krupne planove bilo je jasno da se na njihovom MiTu nije smjelo štediti. Prije svega pažnju su posvetili povećanju snage motora, iako bi se na prvi pogled dalo reći da je riječ o styling uratku kojem performanse i nisu u prvom planu. Tako je 1,4-litarski T-Jet turbobenzinac dobio dodatnih 65 KS. Ukupna ergela od čak 220 KS čini ovako prerađenu Alfu MiTo ozbiljnom konkurencijom i velikim „momcima“ kao što su Renault Megane R26 ili Ford Focus ST, a koji su svoje sposobnosti već davno dokazali.

Naravno, dodatna količina snage nije bila dovoljna za privlačenje pažnje, pa je Marangonijev projekat M430 dobio puni stilistički tretman. Prije svega, sam zadatak izmjene izgleda tako uspješno oblikovanog automobila kao što je to MiTo svakako ne spada među lagane zadatke. Ipak, za ljubitelje upadnijih automobila Marangoni je postigao gotovo savršen rezultat. Opsežan aerodinamički komplet koji objedinjuje znatno povećane otvore za zrak ali i difuzore zraka na zadnjem odbojniku srećom ne narušavaju previše fabričku eleganciju, a upečatljiva kombinacija boja i jedinstveni naplaci svakako dobro zaokružuju poduhvat. Uz, očito, neizbježna „lambo“ vrata koja se otvaraju prema gore M430 je spušten prema zemlji za 4 centimetra, dok poseban detalj čine posebne Marangonijeve 18-inčne gume u crvenoj boji koja odgovara boji dijela karoserije.

U svakom slučaju, Marangoni je uspio da za Essen pripremi upečatljiv automobil koji će se isticati i pored ostalog blještavila, a uz ovakve radove i njihove gume bi mogle postati znatno poznatije i prihvaćnije nego što je to bio slučaj do sada.

Vezani članci