Dobio 4,0-litarski motor
54

Ado X Performance pripremio Audi RS6 Sedan sa 854 KS

D. B.
Aktuelna generacija Audija RS6 prisutna je na tržištu od 2019. godine, a prema posljednjim izvještajima, njemačka kompanija radi na još ekstremnijoj verziji snažnog karavana. RS6 s internom oznakom C8 je uvijek bio dostupan samo kao karavan, tako da Audi nije imao direktnog rivala BMW-ovom modelu M5. Međutim, sada ga je dobio, barem nezvanično.

Riječ je o automobilu koji je svoj život započeo kao A6 Sedan sa 3,0-litarskim TFSI motorom, a koji je tuner Ado X Performance iz Njemačke pretvorio u RS6 Sedan zahvaljujući poboljšanjima eksterijera, unutrašnjosti i motora. Zapravo je ovaj automobil znatno snažniji od fabričkog modela RS6.

Tuner je kupio kompletan široki body kit od Audija i postavio ga na postojeći sedan, a nakon toga je karoserija lakirana u Cristal blue boju. Unutrašnjost sadrži karbonske detalje, dok je automobil težak ukupno 1.880 kilograma.

Standardni 3,0-litarski TFSI motor zamijenjen je 4,0-litarskim twin-turbo V8 motorom sa Stage 3 remapiranjem i Wagner međuhladnjakom, kao i novim usisnim i izduvnim sistemom tunera Ado X Performance. Motor razvija 854 KS i 1.123 Nm obrtnog momenta, znatno više od standardnog modela RS6 Performance sa 621 KS i 850 Nm.

Iz Audija nema nikakvih informacija o eventualnom planu povratka modela RS6 u sedan izvedbi, no priča se o snažnijim verzijama modela RS6 i RS7.

Vezani članci