Povodom 10. godišnjice
32

ABT tunirao Audi RS7 na 750 KS

D. B.
U maju ove godine je ugledni tuner ABT Sportsline predstavio RS6 Legacy Edition u čast dva desetljeća historije modela RS6, a sada je nastavio tradiciju s modelom RS7 Legacy Edition kojim proslavlja 10. godišnjicu liftbacka visokih performansi.

ABT-ova verzija modela RS7 ograničena je na samo 200 primjeraka te donosi poboljšanja izgleda i performansi. Mat sivi RS7 prikazan na fotografijama u galeriji dolazi s ABT-ovim turbopunjačem i novim međuhladnjacima, kao i novim softverom za motor. Automobil je baziran na evropskoj verziji snažnog liftbacka, koja razvija 621 KS i 850 Nm obrtnog momenta, međutim, nakon obavljenih modifikacija, 4,0-litarski twin-turbo V8 motor isporučuje 750 KS i 980 Nm obrtnog momenta. Ove brojke odgovaraju specifikacijama modela RS6 Legacy Edition.

Automobil je sada bliže tlu zahvaljujući modifikacijama ovjesa uključujući opruge i stabilizatore na prednjoj i stražnjoj osovini. Novi 22-inčni kovani set felgi u sjajnoj crnoj boji dolazi sa Goodyear Eagle F1 Supersport gumama dimenzija 295/30. ABT garantuje superiornije upravljanje na suhim cestama i ekstremno balansirane performanse na vlažnim putevima.

Očekivano, povećanje performansi prati agresivniji vanjski izgled. Aero elementi su napravljeni od karbonskih vlakana, a mogu se vidjeti na prednjoj maski, oko bočnih pragova i nazad. Tu je i mali spojler od karbona pričvršćen za poklopac prtljažnika, kao i novi bočni retrovizori od istog ultra laganog materijala. Boljem zvuku doprinose četiri okrugla završetka izduvnih cijevi prečnika 102 mm, koji su integrisani u stražnji difuzor.

ABT za svoj posao traži 102.600 eura.