Po poznatom receptu
15

ABT Sportsline pripremio novi paket poboljšanja za Audi Q8 i SQ8

D. B.
Eksperti ABT Sportslinea su naporno radili te su pripremili paket poboljšanja za nedavno obnovljene modele Audi Q8 i SQ8.

Paket donosi niz promjena u dizajnu eksterijera i unutrašnjosti, unapređuje aerodinamiku, kao i performanse. Zaista, danas je malo tuning kuća koje rade posao na Audijevim modelima kao što to čini ABT. Ovaj tuner konstantno "pleše" na granici između "razumnih" i kompletnih promjena i poboljšanja kojim pretvara porodični automobil u "raketu".

Kada je riječ o poboljšanjima performansi, njih itekako ima. Audi Q8 pokreće 3,0-litarski V6 motor s turbopunjačem, koji razvija 340 KS i 500 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno da ubrza od 0 do 100 km/h, no nakon ABT-ove "magije" je snaga povećana na 406 KS i 549 Nm. Time je smanjeno vrijeme potrebno za ubrzanje od 0 do 100 km/h na nešto više od 5 sekundi.

Dio paketa je novi krovni spojler, kao i karbonski detalji karoserije, a tu su i 23-inčne ABT High Performance GR ili HR felge u sjajnoj crnoj boji. Ove felge ne samo da su napravljene iz jednog dijela, nego su i za 40 posto lakše od mnogih originalnih. Više estetičkih promjena očekuje se prije kraja ove godine.

Unutrašnjost je blago promijenjena. Ručica mjenjača je napravljena od karbonskih vlakana, a karbon je i na bočnim panelima armaturne ploče te na panelima prednjih sjedišta.