Solidna alternativa
157

ABT pripremio Volkswagen Arteon s 336 KS

Klix.ba
U jednoj od najpoznatijih njemačkih tuning kompanija pobrinuli su se da četverocilindarski motor Volkswagenove trenutne perjanice dobije potencijal koji u principu nude motori sa šest cilindara.

Najsnažniji produkcijski Arteon pokreće dvolitarski četverocilindarski turbo benzinski motor (TSI) koji raspolaže s 280 konjskih snaga i 350 Nm najvećeg obrtnog momenta, a prijenos snage na obje osovine povjeren je automatskom mjenjaču s dva kvačila.

I dok u Volkswagenu još uvijek nisu odlučili hoće li Arteon uskoro ponuditi u kombinaciji s većim (snažnijim) motorima, u ABT-u su već pripremili alternativu kojom na spomenutih 280 KS i 350 Nm stiže dodatnih 56 KS i dodatnih 70 Nm obrtnog momenta.

Povećanjem snage, što je ostvareno rekalibriranjem centralne upravljačke jedinice, ABT-ov Arteon dobio je i čvršći ovjes, a kupcima se nudi i nekoliko novih felgi prečnika od 19 do 21 inč. Podataka o performansama još uvijek nema, ali nema sumnje da će biti bolje od performansi koje nudi standardna verzija (od 0 do 100 km/h nakon 5,6 sekundi i elektronski ograničenih 250 km/h).