Samo 125 primjeraka
18

ABT-ov Audi RSQ8-R je najbrži SUV na svijetu

D. B.
Njemački tuner ABT je poznat po tome što već atraktivne i brze Audijeve modele čini još atkraktivnijim i bržim, a najnoviji projekt je RSQ8-R.

S obzirom da je standardni RSQ8 među najbržim SUV-ovima na svijetu, nije mu bilo potrebno mnogo da zauzme sam vrh liste. Za ostvarenje tog cilja se potrudio ABT, koji ovim modelom predstavlja svoj 125. rođendan. Simbolično tuner namjerava prodati 125 ovakvih primjeraka.

ABT je i prošle godine ponudio svoju verziju Audija RSQ8 koja je od 0 do 100 km/h ubrzavala za 3,5 sekundi i dostizala maksimalnih 305 km/h, no to očigledno nije dovoljno.

Novi RSQ8-R je još snažniji, mapirana je ECU jedinica, ugrađen specijalno dizajnirani međuhladnjak, a Audijev motor sada razvija 740 KS i 920 Nm obrtnog momenta umjesto fabričkih 600 KS i 800 Nm. Maksimalna brzina je povećana na 315 km/h, a to znači da je RSQ8-R sada najbrži SUV na svijetu.

ABT je poradio i na izgledu SUV-a te je pripremio body kit s mnogo karbonskih komponenti kao što su proširenja blatobrana, pragovi, kućišta retrovizora, ventilacijski otvori, stražnji spojler i još mnogo toga. Tu je i novi izduvni sistem od nehrđajućeg čelika s četiri cijevi promjera 102 milimetra. SUV je dobio 23-inčne ABT High Performance HR naplatke s gumama dimenzija 295/35 R23.

Tuner nije zapostavio ni unutrašnjost pa je tu sada novi upravljač, novo start-stop dugme i ručica mjenjača. Na pragovima je oznaka koja govori o kojem po redu primjerku se radi od ukupno 125. Tu su i ABT oznake na nekoliko mjesta uključujući patosnice.