Adekvatan odgovor
41

ABT nudi zanimljivu alternativu za dizelski Kodiaq RS

Klix.ba
Za potencijalne kupce Škodinog većeg SUV-a, koji misle da oznaka RS ne treba biti na automobilu koji pokreće dizelski motor, renomirana njemačka tuning kompanija ABT nudi alternativu koju pokreće turbobenzinski motor.

Škoda će na jesenjem Sajmu automobila u Parizu predstaviti produkcijsko izdanje modela Kodiaq RS koji pokreće dvolitarski četverocilindarski dizelski motor sa dva turbopunjača (BiTDI), što je dovoljno za 240 konjskih snaga i 500 Nm najvećeg obrtnog momenta.

I dok je "kraljica Nürburgringa" Sabine Schmitz već demonstrirala potencijal pretprodukcijskog Kodiaqa RS kojim je krug staze Nordschleife "zatvorila" za 9 minuta i 29.84 sekunde, što je zvanično najbolje ostvareno vrijeme u kategoriji SUV-ova sa sedam sjedišta, u ABT-u su se istovremeno posvetili alternativnom rješenju za potencijalne kupce Kodiaqa koji i dalje preferiraju benzinske motore.

Bavarci su za osnovicu iskoristili standardni Kodiaq koji pokreće dvolitarski četverocilindarski turbobenzinski motor (180 KS), a rezultat rekalibriranja je 216 konjskih snaga i 360 Nm najvećeg obrtnog momenta. Podaci o performansama nisu objavljeni, ali je sigurno da će ABT-ov Kodiaq biti brži od standardnog koji od 0 do 100 km/h stiže za 8,2 sekunde i razvija 204 km/h.

Ostatak tuninga odnosi se na nekoliko opcija izbora felgi (od 18 do 21 inča) s kojima stižu gume visokih performansi.