Dizel za deset
56

ABT nudi više snage za dizelski Audi Q8

Klix.ba
U ABT-u su se ovaj put pozabavili Audijevim modelom Q8 50 TDI čiji trolitarski dizelski motor na kraju isporučuje 330 konjskih snaga.

Renomirana njemačka tuning kompanija ABT, u kojoj se decenijama bave automobilima iz Volkswagen koncerna (u kojem je i Audi) među prvim je kompanijama koje su se pozabavile doradama na novom Audijevom SUV-u Q8 50 TDI, usput smatrajući da vrijeme dizela (barem u Evropi) još nije prošlo.

Rezultat rada ispod prednjeg poklopca je 330 konjskih snaga i 650 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je 50 Nm i 44 KS više od potencijala motora koji se nudi uz tvornički Q8 50 TDI. Informacija o novim performansama nema, ali je sigurno da će biti nešto bolje od tvorničkih podataka prema kojima Q8 od 0 do 100 km/h stiže za 6,3 sekunde i razvija 245 km/h.

U ABT-u su za Q8 najavili i atraktivan paket novih aerodinamičkih karoserijskih komponenti, a do tada su Audijev brzi dizel dodatno opremili samo 22-inčnim aluminijskim felgama iz sopstvenog repertoara.

Kada za to dođe vrijeme u Kemptenu će se, bez sumnje, pozabaviti i Audijevim najavljenim verzijama nedavno predstavljenog SUV-a, koje će na sebi nositi oznake SQ8 i RS Q8.