Rekord za model
16

Trumpov Lamborghini Diablo VT dostigao cijenu od 1,1 milion dolara

D. B.
Lamborghini Diablo VT Roadster, koji je posjedovao 46. američki predsjednik Donald Trump, na aukciji je premašio cijenu od milion dolara te je postao jedan od najskupljih primjeraka ovog modela.

Trump je naručio Diablo VT Roadster 1997. godine te je izabrao Blu Le Mans plavu boju. Ta boja uopće nije bila dostupna pomenute godine, no Lamborghini je ispunio želju Trumpu na osnovu njihovih dobrih odnosa. Tako je i nastao istinski unikatan automobil.

Osim boje, Trumpov Diablo ima i specijalnu pločicu na vratima na kojoj piše "Donald Trump 1997 Diablo". Pokreće ga 5,7-litarski atmosferski V12 motor, koji isporučuje 492 KS i dostiže maksimalnu brzinu od 325 km/h.

Trump je automobil prodao tokom ljeta 2002. godine, potom se automobil pojavio u prodaji tri godine kasnije, a onda na eBayu 2016. godine.

Novi vlasnik je izdvojio 1,1 milion dolara, što je rekordan iznos za jedan Diablo. Primjerci modela Diablo VT Roadster u sličnom stanju i bez povezanosti sa slavnom osobom prodavali su se za polovinu ovog iznosa ili čak manje od toga.