Uloženo 3 miliona eura
77

Traje rekonstrukcija jednog od najizazovnijih i najopasnijih dijelova staze Nurburgring

D. B.
Radovi na stazi Nurburgring u Njemačkoj traju tokom zime kako bi se obnovio asfalt na određenim dijelovima Zelenog pakla.

Za novi asfalt u dijelu staze pod nazivom Fuchsrohre izdvojeno su tri miliona eura, a riječ je o jednom od najizazovnijih i najopasnijih dijelova Nurburgringa. Na dužini od gotovo jednog kilometra bit će urađen potpuno novi asfalt, kao i slojevi koji idu ispod njega.

Svježi dio asfalta donosi mnoge benefite, uključujući poboljšanje sigurnosti vozača. Novi asfalt ima odličnu otpornost na klizanje, posebno tokom loših vremenskih uvjeta. Drenaža bi također trebala biti bolja nego prije.

Čuveni Nurburgring nije samo staza za utrke, jer se koristi i kao cesta s naplatom putarine. Za pristup tehničkoj stazi potrebno je platiti, a za takve stvari je otvorena u određeno vrijeme. S obzirom na činjenicu da se stalno koristi, staza duga 28,27 kilometara uvijek mora biti sigurna i u najboljem stazu. Zbog toga se u prosjeku svake godine ponovo asfaltira jedan njen dio. Ove godine će biti asfaltirana duža dionica.

Nurburgring će dobiti i obnovljeni pit lane, na kojem će radovi početi u narednim sedmicama. Posla je mnogo, a radnici moraju raditi brzi i efikasno. Sezona motosporta počinje sredinom maja.

Posla je mnogo, od kopanja šahtova za optičke kablove do postavljanja temelja za 58 kamera. Cilj je koristiti sisteme umjetne inteligencije za otkrivanje bilo kakvih incidenata, što bi omogućilo još bržu reakciju osoblja. Također, drugi vozači će biti upozoreni ranije na eventualne nezgode.

Nakon što zima prođe, Zeleni pakao će ponovo oživjeti uz zvukove automobila uključujući prototipe.