Povratak iz mrtvih?
0

Tračak nade za SAAB

Piše: Elvir Zubović
Nakon vijesti da je General Motors odlučio da niz neuspješnih pregovora za prodaju marke SAAB prekinuti zatvaranjem i potpunim gašenjem ove kompanije, stižu nove vijesti koje daju barem malo nade brojnim zaposlenicima švedskog proizvođača automobila.

Iako su u General Motorsu prekinuli pregovore sa holandskom kompanijom Spyker, kako kažu zbog nepovoljnih uslova, u Spykeru definitivno ne žele tek tako lako dići ruke od vlasništva nad SAAB-om. Tako su Holanđani na adreu GM-a poslali novu ponudu, u kojoj su navodno pokušali riješiti jedanaest spornih tačaka ugovora.

Naravno, još uvijek nije precizno poznato o kakvim se spornim tačkama radi, mada se kao jedan od problema navodi zahtjev General Motorsa da i pored prodaje imaju pribilegiju da odluče u kojem smjeru će se SAAB pozicionirati. S druge strane, Spyker je zahtjevao i određeni period odgode plaćanja jer su trebali čekati odgovor European Investment banke, koja im je trebala omogućiti kredit do kraja ove godine. Ipak, u novoj ponudi Spyker tvrdi da je taj problem kredita rješen.

Pored Spykera za SAAB se ozbiljno zanimao i proizvođač supersportskih automobila Koenigsegg, ali se ova kompanija već ranije povukla iz pregovora o kupovini. Također, u međuvremenu se u priču o SAAB-ovoj sudbini uključila i vlada Švedske, koja je uputila zahtjev GM-u da ponudi rješenje ili barem neku blažu alternativu kojom bi se izbjeglo potpuno gašenje ove kompanije a sa njom i velikog broja radnih mjesta. Još uvijek nije poznato koliko je nova ponuda Spykera, ali i vlade Švedske, zaista ozbiljna, ili je riječ o pukom čišćenju savijesti pred brojnim zaposlenicima SAAB-a kojima prijete otkazi.

Najbolji odgovor na sva pitanja opet će doći iz General Motorsa, nakon što razmotre novu ponudu. S tim da je jedino izvjesno kako će nakon te odluke vjerovatno sudbina SAAB-a biti zapečaćena, na dobar ili loš način.