Uprkos masovnim opozivima vozila
0

Toyota je i dalje najveći proizvođač automobila na svijetu

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
S ponosom je kompanija Toyota Motor u ponedjeljak predstavila prodajne rezultate za 2010. godinu, kazavši da su, uprkos globalnom povlačenju vozila, koje im je naštetilo ugledu, i dalje na prvom mjestu po svjetskoj proizvodnji automobila.

Prodaja Toyota automobila u toku prethodne godine porasla je za osam posto, a ukupno je prodato 8.418 miliona vozila. Ta cifra ukazuje na bolje rezultate od General Motorsa, koji je 2010. prodao 8,39 miliona vozila, prenosi AFP.

Analitičari tvrde da problemi Toyote, nakon najgore krize i opoziva miliona vozila zbog problema, te niza tužbi i traženja odštete, nisu ni blizu kraju. Dovedeno je u pitanje povjerenje kupaca prema ovom proizvođaču.

"Nama nije važna najveća prodaja", kazao je glasnogovornik Toyote Paul Nolasco. "Naš cilj je da postanemo broj jedan kod klijenata, u smislu usluga i zadovoljstva kupaca.

Toyota grupa, koja obuhvata i kompanije Daihatsu Motor i Hino Motors, i na japanskom tržištu je zabilježila porast prodaje i to za 10 posto. Hibridni model Prius srušio je rekord u 2010. godini.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da kompanija još nije osjetila prave posljedice opoziva više od osam miliona vozila širom svijeta, zbog sigurnosnih propusta i problema sa kočnicom i ubrzavanjem.

U toku 2011. u Toyoti očekuju da će prodati oko 8,61 milion vozila.