Trke izdržljivosti
8

Toyota ispisala historiju prvom Hypercar pobjedom na trci 6 sati Spa Francorchamps

E. Z.
Posada br. 8 Toyota Gazoo Racing u sastavu Sebastien Buemi, Brendon Hartley i Kazuki Nakajima odnijela je prvu pobjedu u novoj Hypercar klasi na TOTAL 6 sati Spa-Francorchampsa.

Buemi je dovezao potpuno novu Toyotu GR010-Hybrid do ciljne zastave nakon vrlo uzbudljive trke u kojoj je ova tročlana posada imala izazov da se vrati u trku nakon dvije kazne tokom trke. Ne samo da su se vratili nego su na kraju uspjeli i trijumfovati na otvaranju nove sezone FIA ​​WEC Šampionata.

Najveći izazov i konkurencija ovoj posadi bili su timske kolege iz još jedne Toyote, Kamui Kobayashi, Mikea Conwaya i Jose-Marije Lopez, dok je jednako snažan protivnik bila i posada Alpine A480-Gibsona.

Sva tri Hypercar bolida vodila su borbu tokom vrlo žestoke šestosatne trke, ali onaj sa brojem 8 ipak je izašao kao pobjednik nakon što je bolid broj 7 imao nekoliko problema.

Među te probleme spadaju izlijetanje sa staze, kontakt s Porscheom 911 RSR i kratko zaustavljanje na stazi zbog resetiranja sistema u automobilu. Ipak, uprkos svim problemima Kamui Kobayashi je i dalje uspio osvojiti treće mjesto i prvo Hypercar podijumsko mjesto.

Ekipa Alpine Elf Matmut odvezla je izvrsnu trku u borbi protiv dvije Toyote, zajedno sa Andreom Negraom, Nicolasom Lapierreom i Matthieuom Vaxiviereom, koji imali zaista impresivan debi za francusku ekipu.

United Autosports USA dominiraju LMP2 kategorijom

U LMP2 klasi, ekipa United Autosports USA odnijela je konačnu pobjedu sa posadom Filipe Albuquerque, Phil Hanson i Fabio Scherer koji su dominantno nadmašili svoje konkurente.

Aktuelni šampioni najavili su ovakav rezultat već dominantnim vožnjama na svim treninzima i kvalifikacijama uoči trke, pa su u ranoj fazi trke Hanson i Albuquerque stvorili snažnu vodstvo kako bi "rookie" Scherer sigurno odvezao inalnu fazu trke i odnio debitantsku pobjedu.

Sljedeća trka u FIA WEC kalendaru je Portimao u Portugalu koja se vozi od 11. do 13. juna.