auto
84

Ovo su gradovi sa najvećom saobraćajnom gužvom

Klix.ba
Poznata kompanija za navigacijske usluge objavila je rezultate svog godišnjeg istraživanja na osnovu prikupljenih podataka, a odnose se na saobraćajnu zagušenost svih gradova u svijetu.

Iz kompanije TomTom tvrde da vozači širom svijeta svake godine provode u prosjeku osam dana svog života zaglavljeni u saobraćajnim gužvama. Zanimljivo je da je istraživanje također pokazalo kako saobraćaj na sporednim i alternativnim putevima može zapravo biti još zakrčeniji nego na glavnim prometnicama.

Prema TomTom-u grad koji je najviše blokiran saobraćajnom gužvom na svijetu je Moskva, i to sa indeksom prometa od 74%. Ovaj broj se temelji na odnosu vremena trajanja puta van gužve i vremena trajanja puta u toku saobraćajne "špice". Drugim riječima, vozač u ruskoj prestonici na svom putu u prosjeku kasni do 76 minuta po satu vožnje u toku saobraćajne "špice". Dakle, put koji može trajati 60 minuta u normalnom saobraćaju, u vrijeme "špice" će trajati više od dva sata.

Ovo je popis 10 najzagušenijih gradova u svijetu:

Moskva, Rusija: 74% Istanbul, Turska: 62% Rio de Janeiro, Brazil: 55% Mexico City, Meksiko: 54% São Paulo, Brazil: 46% Palermo, Italija: 39%

Varšava, Poljska: 39% Rim, Italija: 37% Los Angeles, SAD: 36% Dublin, Irska: 35%

Direktor komapnije TomTom, Harold Goddijn, prokomentarisao je da "tradicionalni načini na sobraćajna zagušenja, kao što su izgradnja novih puteva ili proširenje postojećih više očito nisu adekvatana rješenja niti daju dovoljno dobre rezultate".