Novajlija među GPS uređajima
0

FOTO / TEST: Prestigio GeoVision 5500 BTFMHD

Piše: Elvir Zubović
(Foto: E.Zubović/Klix.ba)
Iako je Prestigio na našem tržištu novo ime među proizvođačima GPS uređaja, riječ je o marki koja već godinama nudi kvalitetna i efikasna tehnička rješenja te svojom ponudom uspješno parira nekim poznatim i razvikanim imenima. Imali smo priliku isprobati njihov uređaj za cestovnu navigaciju iz gornjeg dijela ponude.

Tokom proteklih godina Prestigio je od male R&D podružnice ASBIS grupacije, postao distributer jedinstvenih hi-tech rješenja i proizvoda na potrošačkom tržištu. Sa trenutnim sjedištem na Kipru, Prestigio aktivno posluje u EMEA (Europe, Middle East, Africa) regiji putem predstavničkih ureda i poslovnih partnera lociranih u ključnim poslovnim centrima regije, te svojim korisnicima veoma uspješno plasira bogatu ponudu IT proizvoda i usluga.

Danas je Prestigio dokazana međunarodna marka koja se brzo razvija i koja se prodaje u više od 25 zemalja širom svijeta te se konstantno smješta među 10 najcjenjenijih marki na brzorastućim tržištima širom EMEA regije. U nekim zemljama kao što su Ukrajina, Bugarska, Slovačka i Bjelorusija Prestigio je osigurao pmjesto među prvih pet kompanija.

Na našem tržištu Prestigio ima velike ambicije te savremenim modelima i bogatom ponudom namjerava odmjeriti snage sa jakom i etabliranom konkurencijom. Model GeoVision 5500 BTFMHD dolazi i gornjeg dijela ponude Prestigia te u skladu s tim dolazi na tržište kao pravi predstavnik marke u ekspanziji.

Bogat paket isključuje potrebu za dodatnim investicijama

Odlično pakovanje Prestigio GeoVision 5500 upotpunjuje bogatim sadržajem, pa za razliku od nekih poznatijih marki sa Prestigiom ove klase već u standardnom paketu dolaze dodaci koji inače zahtijevaju doplatu i naknadnu kupovinu.

Tako se u pakovanju ovog modela podrazumijeva vrlo kvalitetna i dobro dizajnirana torbica za sam uređaj, ali i bogat komplet dodataka za pričvršćavanje uređaja u automobilu, kako onih za lijepljenje, tako i vakuumskih.

Također, neće biti potrebe ni za naknadnom kupovinom punjača i kablova, jer su u pakovanju i punjač za 12V utičnicu, USB kabl, kao i mini slušalice te stylus olovka.

Odličan "appleovski" dizajn

Sam oblik i dizajn uređaja zaslužuju pohvale pa ne čudi što već i na prvi pogled podsjeća na famozne uređaje sa "zagriženom jabukom" na sebi. Pored samog elegantnog dizajna sa kombinacijom crne površine visokog sjaja i srebrenih umetaka, Prestigio GeoVision 5500 pažnju privlači i vrlo kompaktnim i tankim kućištem. Upravo zbog toga će dobiti simpatije korisnika u svakodnevnoj upotrebi, jer zahvaljujući takvom obliku i skromnoj težini ne predstavlja smetnju u bilo kojem džepu.

U svakom slučaju, minimalistički dizajn, sa tasterima i portovima koji ne strše izvan površine rubova, će svakako naići na odobravanje tržišta, koje je već naviklo na ovakva rješenja.

Same proporcije modela 5500 otkrivaju da je riječ o savremenom i uređaju koji svoju preglednost može zahvaliti velikom 5-inčnom ekranu osjetljivom na dodir.

Moderna aplikacija i svježe karte upotpunjuju dobar utisak

Jedna od osnovnih prednosti ovog Prestigio uređaja svakako je odlična iGO Primo aplikacija koja nas je iznenadila vrlo brzim povezivanjem sa satelitima te vrlo efikasnim i brzim kalkulacijama i izmjenama zadane rute.

Također, iGo Primo se ističe i odličnom preglednošću, kao i vrlo efikasnim 3D pogledom na situaciju, dok je pohvalna i pažnja prema detaljima koja se ističe kroz mogućnost brzog dobivanja osnovnih saobraćajnih propisa u zemlji u koju ulazite, kao i vrlo informativan pregled raskrsnice kojoj prilazite.

Više od navigacijskog uređaja

Prestigio GeoVision 5500 je pravi predstavnik savremenog višenamjenskog "gadgeta". Iako mu je primarna svrha cestovna navigacija, zahvaljujući svestranom iGo Primo softveru ovaj uređaj će svog vlasnika po potrebi i zabaviti igrama, filmovima, muzikom, fotografijama, pa čak i čitanjem eBook fajlova.

U prilog tome ide i povezivost preko Bluettotha, kao i integrisani FM transmiter pomoću kojih je ovaj uređaj vrlo lako povezati sa mobilnim telefonom i zvučnim sistemom automobila. Ovako bogat paket ugrađenih uređaja znači da se u kompletu sa navigacijskim uređajem praktično dobija i vrlo svestran handsfree uređaj.

Na korak od odlikaša

Ipak, kod Prestigia nije sve tako idealno. Najveća smetnja pri svakodnevnoj upotrebi modela 5500 bit će svakako njegov displej, koji je u suštini dovoljno velik i vrlo pregledan, osim kada vozite pod vedrim nebom. Naime, sunčan dan će biti neprijatelj ekrana koji daje vrlo neugodan i matiran odsjaj, zbog kojeg informacije sa ekrana postaju gotovo u potpunosti nečitljive. To naravno zahtijeva dodatno naprezanje vozača ili korisnika, što svakako nije poželjno u vožnji.

Također, nismo bili pretjerano oduševljeni ni inovativno osmišljenim nosačem uređaja. Iako je pohvalno da svi ti dodaci dolaze u pakovanju bez doplate, iako je nosač vrlo kompaktan, činjenica je da sistem preklapanja nije dovoljno robusan kako bi osigurao čvrsto uporište za uređaj koji "visi" sa vjetrobrana. Zbog toga se vibracije prilikom vožnje lako prenose do samog uređaja, a često je potrebno i dodatno učvršćavati uređaj u ležištu nosača.

Srećom, sam vakuumski nosač je dovoljno snažan, i pored svojih kompaktnih dimenziija te sa njim neće biti problema, iako bismo u suštini voljeli da je Prestigio nešto manje robovao dobrom dizajnu i nešto više se posvetio svakodnevnoj upotrebljivosti.

Gornja klasa po cijeni niže

Jedan od glavnih argumenata za model 5500, ali u suštini i za cijelu ponudu Prestigia, svakako su dobro odmjerene cijene i vrlo povoljan odnos uloženog i dobivenog. Tako se u slučaju ovog uređaja, koji prema svojim specifikacijama spada u gornji rang prenosivih navigacijskih uređaja, cijena od nepunih 280 KM može smatrati vrlo privlačnom ponudom.

Činjenica je da su i ostali, poznatiji i popularniji proizvođači, u posljednje vrijeme znatno smanjili cijene svojih uređaja, ali to ne mijenja činjenicu da Prestigio već u startu za dobru cijenu nudi zaista potpun paket koji ne zahtijeva naknadne investcije, osim naravno održavanja karata.

Osnovni podaci za Prestigio GeoVision 5500 BTFMHD Maloprodajna cijena sa PDV-om: 279,00 KM

GPS Chipset: Centrality Atlas IV, Frekvencija: 1575,42 MHz, Antena: Integrisana. Procesor: CPU Core Quantity 2 Memorija: 128MB (ROM), 4GB (RAM), slot za MicroSD memorijske kartice (do 8GB SDHC). Displej: Integrisani TFT ekran osjetljiv na dodir, dijagonale 5", rezolucije 800x480 piksela. Konektori: mini USB, Bluetooth, izlaz za slušalice. Baterija: Litij-ion Polimerska Ugrađen uređaji: FM transmiter Dimenzije i težina: debljina 10 mm, visina 85 mm, širina 133 mm, nominalna težina 0,16 kg.