auto
7

Tesla u aprilu prekida prodaju svog najjeftinijeg električnog auta

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Tesla će u aprilu prestati sa proizvodnjom svog najjeftinijeg automobila - Modela S sa baterijom od 60 kWh koji je koštao početnih 68.000 dolara.

Sa ovom značajnom promjenom, nova početna cijena Modela S bit će 74.500 dolara sa baterijom od 75 kWh. Naravno, i to će se promijeniti tokom godine jer Tesla uskoro kreće u proizvodnju pristupačnog automobila – Modela 3, koji će koštati početnih 35.000 dolara.

Zanimljiva činjenica je da je Model S sa baterijom od 60 kWh zapravo imao bateriju od 75 kWh, ali je kompanija isključila pristup za 15 kWh. Ukoliko bi kupac želio dodatnu energiju za svog električnog ljubimca, a koja je ionako fizički prisutna, morao bi je otključati kupovinom posebne apliakcije koja košta 9.500 dolara.

"Prije godinu dana predstavili smo bateriju od 60 kWh kao pristupačnu verziju kako bi ubrzali popularizaciju električnih automobila. Ipak, pokazalo se da većina mušterija želi Model S sa 75 kWh. Kako bi pojednostavili proces narudžbe za naše kupce, uklonit ćemo opciju od 60 kWh", rečeno je u saopćenju Tesle.

Model S sa 60 kWh moći će se kupiti do 16. aprila 2017.