Može se zaglaviti
41

Tesla opozvala Cybertruck zbog papučice za ubrzanje

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija Tesla je opozvala gotovo 4.000 primjeraka svog električnog pickupa Cybertruck iz sigurnosnih razloga.

Riječ je o problemu s papučicom za ubrzanje, odnosno o riziku od njenog zaglavljivanja, što povećava mogućnost sudara. BBC je nedavno razgovarao sa zviždačicom iz kompanije, koja je upozorila upravo na sigurnost papučica prethodnih Teslinih modela.

Opoziv se odnosi na 3.878 primjeraka Cybertrucka, koji su proizvedeni između novembra 2023. i aprila 2024. godine.

"Zaglavljena papučica za ubrzanje može dovesti do neželjenog ubrzanja i povećati rizik od sudara", saopćilo je Američko ministarstvo transporta.

Problem potiče od "jastučića" papučice, koji se, ako se pritisne snažno, može pomaknuti i zaglaviti u unutrašnjosti vozila.

Tesla rješava problem potpuno besplatno, a vozačima je savjetovano da, ukoliko dođe do zaglavljivanja papučice, pritisak na papučicu kočnice poništava ubrzanje nakon čega bi se pickup trebao zaustaviti.

Iz Tesle kažu da je "neodobrena promjena" u proizvodnji papučice značila upotrebu "lubrikanta" u njenom sastavljanju, zbog čega se "jastučić" nije adekvatno zalijepio za papučicu.

Kompanija je primila dvije žalbe vozača na ovaj problem, prvu 31. marta, a drugu 4. aprila. Navodno, sudara, povreda i smrtnih slučajeva nije bilo zbog ovog problema, bar ne do 15. aprila.

Cybertruck se suočio s brojnim problemima, uključujući incident na predstavljanju kada je osnivač i direktor kompanije Elon Musk razbio "neuništivi" prozor 2019. godine.

Opoziv dolazi u nezgodno vrijeme za kompaniju, koja se suočava sa sve većom konkurencijom, ali i opadanjem interesa za električna vozila. Prodaja je oštro pala u prva tri mjeseca ove godine, što je rezultiralo padom vrijednosti dionica.

Ove sedmice je iz Tesle saopćeno da kompanija otpušta 10 posto radne snage. Također, morala je povući milione svojih automobila u proteklim mjesecima zbog sigurnosnih defakata. U januaru je u Kini povučeno više od 1,6 miliona automobila zbog problema sa softverom za upravljanje te sistemom za zaključavanje vrata. U decembru je povučeno više od dva miliona vozila u SAD-u zbog neispravnosti Autopilota.

U oba slučaja su problemi riješeni "over-the-air" nadogradnjama.

Međutim, ovo nije prvi Teslin problem papučicama. Bivša uposlenica, koja je postala zviždačica, trenutno je u pravnom procesu s kompanijom. Riječ je o inženjerki Cristini Balan, koja je prvi put upozorila na papučicu kočnice na prethodnom Teslinom automobilu još 2014. godine. Ona je bila zabrinuta zbog uvrtanja patosnica ispod nekih papučica, jer je taj jednostavna mana mogla biti smrtonosna, a neki kupci su se također žalili.

"Ako ne možete pritisnuti kočnicu, neko bi mogao biti povrijeđen. Oni su samo trebali priznati da su patosnice loše te savjetovati da se izbace iz automobila", rekla je Balan za BBC.