Sud u Kaliforniji
6

Tesla će postići nagodbu u slučaju fatalne nesreće povezane s Autopilotom

D. B.
Proizvođač električnih automobila Tesla dogovorio je nagodbu u slučaju saobraćajne nesreće koja se dogodila 2018. godine, a u kojoj je poginuo Appleov inženjer Walter Huang.

Huang je smrtno stradao kada je njegov Model X pri aktivnom Autopilotu, udario u barijeru na autoputu. Njegova porodica je pokrenula tužbu, a suđenje je trebalo početi u Kaliforniji ove sedmice. Ipak to se neće dogoditi zbog nagodbe, no da jeste, Autopilot i Teslina Full Self-Driving tehnologija bi se ponovo našli na udaru i pod lupom.

Uslovi nagodbe nisu objavljeni, no sudija je tek treba odobriti.

Prije nagodbe su predstavnici Tesle tvrdili da je Huang zloupotrijebio sistem jer je igrao video igru prije same nesreće. Kompanija je prethodno rješavala sudske sporove u Kaliforniji tvrdeći da vozači nisu slijedili uputstva kako bi zadržali pažnju prilikom korištenja sistema.

Tesla se suočava s nizom tužbi zbog nesreća povezanih s korištenjem tehnologije ove kompanije koja služi kao pomoć vozaču. Američka Nacionalna uprava za sigurnost saobraćaja na autoputu također istražuje neke nesreće u kojima je Autopilot bio aktivan.

Kompanija Tesla dugi niz godina obećava autonomni automobil, no on se još uvijek nije pojavio. U petak je prvi čovjek kompanije Elon Musk otkrio plan za predstavljanje samovozećeg robotskog taksija u augustu.

Nagodba s Huangovom porodicom dolazi u vrijeme kada kompanija bilježi slabiju prodaju. Isporuke su oštro pale u prva tri mjeseca ove godine dok se kompanija borila s požarom u evropskom postrojenju, globalnim problemima u isporuci i rastućom konkurencijom.

Gigant je pokušao s obaranjem cijena kao odgovor na povećanu konkurenciju poput BYD-a, no potražnja na ključnim tržištima poput Kine je ipak opala.

Dionice Tesle su izgubile gotovo trećinu svoje vrijednosti od početka ove godine.