Klix.ba na Croatia Rally
32

Svjetski reli šampionat u Hrvatskoj: Najbrži relijaši svijeta dolaze u susjedstvo

E. Z.
Foto: Hyundai Motorsport
Idućeg vikenda u susjednu Hrvatsku po prvi put dolazi prestižni Svjetski reli šampionat. Najbolji i najbrži vozači kao što su Sébastien Ogier i Thierry Neuville i fabričke ekipe Hyundaija, Toyote i Forda startaju reli u Zagrebu, a Klix.ba će slati izvještaje direktno sa brzinskih ispita.
Iako je zbog uslova pandemije jasno da atmosfera na WRC Croatia Rally neće biti kakvu smo svi priželjkivali, ipak posjetioci i ljubitelji jednog od najzahtjevnijih oblika autosporta moći će od 22. do 25. aprila ove godine prisustvovati brzinskim ispitima poštujući mjere distanciranja i zaštite.

Jednako težak i zahtjevan je bio i proces medijske registracije za praćenje ovog relija, ali uz pomoć kompanije Hyundai Auto BH uspjeli smo osigurati prisustvovanje na ovom prestižnom takmičenju, te možete očekivati i naše izvještaje, fotografije i video snimke najbržih reli posada na svijetu.

Kako smo ranije najavili WRC Rally Croatia 2021. starta u centru Zagreba, s tim da je u međuvremenu nešto smanjen broj brzinskih ispita, te je zbog izbjegavanje većih skupova ceremonijalni cilj i proglašenje pobjednika izmješteno iz centra Zagreba, sa trg Svetog Marka, u Kumrovec. Naime, rodno mjesto Josipa Broza Tita već godinama je domaćin vrlo zanimljivog i zahtjevnog Rally Kumrovec, s tim da su ovaj put ti brzinski ispiti uvršteni u okvir Croatia Rally-a.

Nakon zadnjeg brzinskog ispita u Kumrovcu će biti održano i svečano proglašenje pobjednika, a naravno svi se nadamo uzbudljivoj borbi posada na brzinskim ispitima. Posebno će biti zanimljivo što su svi timovi u istoj situaciji u smislu da je ovo svima potpuno novi reli, te je ovo također prvi potpuno asfaltni reli u okviru WRC Šampionata nakon više od dvije godine.

Iz Hyundai Motorsport ekipe ističu da Croatia Rally predstavlja potpuno novi izazov za njihove posade. Rally koji se sastoji od 20 brzinskih ispita s vrlo zahtjevnom mješavinom glatkih i neravnih površina asfalta, kao i niz brzih i uskih dijelova biće veliki izazov i za Hyundai i20 Coupe WRC.

"Uvijek se radujem događajima na asfaltu", rekao je Thierry Neuville. "Bit će izazovno, ali mislim da se svima sviđa činjenica da vozimo potpuno novi reli."

"Hrvatska donosi prvi asfaltni reli u sezoni i novi događaj za sve," dodao je Craig Breen. "Iskreno, prilično je teško pronaći bilo kakve informacije o reliju, ali izgleda da će to biti zanimljiv događaj."

Sve tri posade Hyundaija testirale su asfalt u sklopu priprema. Ott Tanak i Thierry natjecali su se u WRC klasi na Rallye Sanremo, dok je Craig Breen osvojio prvo mjesto na ovom reliju u Hyundaiju i20 R5.

Sa sličnim iščekivanjima u Hrvatsku dolazi i ekipa Toyota Gazoo Racing. Jari-Matti Latvala, nekada vozač a sada direktor ekipe, rekao je: "Vrlo je zanimljivo prvi put ići u Hrvatsku s WRC-om, koja je izgleda vrlo brz asfaltni reli. Čini se da je površina uglavnom prilično abrazivna, ali razumijemo da na nekim mjestima može biti i vrlo skliska, pa bi vozačima mogla biti zaista izazovna. Uobičajeno je Yaris WRC vrlo jak na asfaltu, kao što smo nedavno vidjeli u Monzi i Monte Carlu, ali isto tako znamo da ne možemo ništa uzimati zdravo za gotovo i da moramo naporno raditi kako bismo bili uspješni. Šest dana smo testirali u Hrvatskoj, pokušavajući koristiti ceste koje su što sličnije onome što očekujemo da ćemo naći na reliju. Naravno, automobil sada dobro poznajemo i nije tako lako nastaviti praviti velike korake s podešavanjima, pa nam je glavni fokus bio na tome kako izvući najbolje iz novih Pirelli guma."

Aktuelni i sedmerostruki WRC šampion, Sébastien Ogier u iščekivanju dolaska u Hrvatsku rekao je: “Hrvatska će biti novi reli i uzbuđen sam što ću u ovom trenutku svoje karijere još uvijek otkriti nove stvari u ovom sportu. Prošlo je dosta vremena otkako smo imali puni asfaltni miting poput ovog, a Yaris je sjajan automobil za vožnju asfaltom, tako da sam siguran da će biti zabavno. Prema onome što sam do sada vidio, putevi bi mogli biti prilično izazovni, možda ponegdje i prljavi i uski, tako da sam siguran da će biti dosta akcije pred nama. Test prije nastupa bio je vrlo važan jer ove sezone imamo nove gume i ovo je bila prva prilika da se slick gume odvoze suhim asfaltom. Puno sam trenirao, isprobavajući sve različite kombinacije guma i pokušavajući biti spreman za najbolji izbor tokom relija."

U svakom slučaju izvjesno je da nas očekuje prava relijaška atrakcija u Zagrebu i njegovoj okolini, a naše prve izvještaje sa lica mjesta možete očekivati već u petak, 23.04. navečer.