Poput Toyote i Nissana
5

Suzuki i Mitsubishi ukidaju dizelaše u Evropi

Klix.ba
Suzuki i Mitsubishi su se pridružili grupi proizvođača koji se rješavaju dizela na evropskom tržištu.

Japanski proizvođači prave isti potez kao i Toyota te Nissan, čime ukidaju dizelsku tehnologiju u potpunosti. Razlog za to je što kupci gube interes za dizelaše, a zakoni o emisiji su sve strožiji.

Ove informacije govore da će Mazda ostati jedini veći japanski proizvođač automobila koji će nastaviti prodavati automobile s dizelskim motorima u Evropi.

Suzuki je već ukinuo neke dizelske modele, ali se taj trend nastavlja u njihovoj ponudi. Potez neće biti primijenjen na cijeli svijet, a među izuzecima je Indija. Dizeli čine do 30 posto Suzukijeve prodaje na tržištu, a taj procent iznosi samo 10 posto od 281.000 automobila prodanih u Evropi prošle godine.

Mitsubishi je u međuvremenu prekinuo prodaju novih dizelaša u Velikoj Britaniji i Njemačkoj gdje su snažne antidizelske kapanje nakon afere Dieselgate. Blizu 30 posto Mitsubishijeve prodaje za prošlu godinu činili su upravo dizelaši. Kompanija će nastaviti proizvoditi pickupe na dizel.

Porsche je još jedna kompanija koja je ranije potvrdila da odustaje od dizela, a odluku pravda povećanjem interesa za električna vozila koja polako uvodi na tržište. Međutim, BMW to ne namjerava uraditi uskoro, naprotiv, u bavarskoj kompaniji i dalje imaju povjerenja u dizelsku tehnologiju.

Prodaja dizela je opala i u Velikoj Britaniji za 30 posto. U Njemačkoj je prodaja pala još više, za 31,1 posto. Među razlozima je i povećanje cijena dizela.