Limeni ljepotani
127

Susret ljubitelja oldtimer automobila i motora 5. i 6. maja u Sarajevu

Klix.ba
Ovogodišnja manifestacija Međunarodni susreti ljubitelja oldtimer automobila i motora održat će se 5. i 6. maja 2018. godine, a na ulicama Sarajeva se očekuje oko pedeset najstarijih i najinteresantnijih limenih ljepotana.

Kada se na jednom mjestu sretnu Ford Phaeton iz 1936. godine, sa kojim su Bonnie & Clyde godinama uspješno bježali od policije zahvaljujući nevjerovatnim performansama V8 motora, zatim replika automobila iz 1914. godine sa kojim je jedan skromni vozač promijenio tok istorije skrenuvši u pograšnu ulicu, što je dovelo do smaknuća austro-ugarskog prijestolnasljednika Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije kao i do početka prvog Svjetskog rata, ili Mercedes 190 S iz 1960. kojeg je svojevremeno vozio Džemal Bijedić, predsjednik socialističke republike Bosne i Hercegovine, Renault Caravelle iz 1966. za koji se vežu filmovi sa prelijepom Brigitte Bardot u glavnoj ulozi, onda sigurno znate da ste u Sarajevu i to na Međunarodnim susretima ljubitelja oldtimer automobila i motora.

Ove godine, po prvi put, takmičarski dio programa predstavlja i Rally koji će se održati 05. maja, a startati će tačno u podne, dakle u 12 sati, ispred SCC-a (automobili će po uzoru sa svjetska takmičenja startati sa 30 sekundi razmaka), dok je njihov krajnji cilj Ravna Planina, gdje će se održati ispit spretnosti i tačnosti za tamičare. Sa posebnim zadovoljstvom organizator naglašava i Dama Kup, koji dokazuje da je sve više pripadnica ljepšeg spola zaljubljenih u ovaj neobičan sport.

Kao i prethodnih godina, nedelja 06. maj, od 12 sati do 15 sati, je rezervisana za veliku gradsku zabavu i izložbu na platou ispred BBI Centra, gdje će građani birati najljepši automobil manifestacije, a organizator, Old Timer club Sarajevo, proglasiti pobjednike po kategorijama.

Svi ljubitelji starih automobila i motora pozvani su da se pridruže manifestaciji i pogledaju ove ulickane četverotočkaše, koje njihovi vlasnici održavaju sa mnogo ljubavi i pažnje.

Ovogodišnja manifestacija održava se povodom obilježavanja dana Kantona Sarajevo i Općine Centar uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo. Dugogodišnji medijski sponzori projekta su Radio Antena i MIX. Zahvalnost za podršku dugujemo i partnerima projekta: BIHAMK, Hotel BM, Autoparts Sarajevo, Majnex Pale, Gatarić Derventa, Eurorent, Sarajevo City Centar, BBI centar, QSS, Smart IT, CityGroup Sarajevo, Rocket Print.

Detaljnije informacije potražite na Facebook stranici - Old Timer club Sarajevo ili na web stranici: www.oldtimer.co.ba