Nijeme žrtve recesije
0

Sunovrat automobilske industrije

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Ko god ovih dana posjeti ogromnu luku u Los Angelesu iz prve ruke će se uvjeriti u katastrofalno stanje svjetske automobilske industrije, piše u četvrtak londonski The Independent.

Hiljade novih automobila, vrijednih četrdeset miliona dolara, parkirane su na lučkim dokovima, kao nijeme žrtve recesije.

Kupovina novog automobila, obično uz pristupačan kreditni paket, donedavno je bila prava šala za Amerikance.

Ustručavanje banaka da daju pozajmice ograničilo je i prodaju automobila na otplatu, a strah od gubitka posla sveo je potrošnju Amerikanaca na najniži nivo u posljednjih nekoliko decenija.

Ovogodišnji pad prodaje za 16 posto doveo je na rub propasti američke automobilske gigante, ali posljedice manje potražnje itekako osjećaju azijski i evropski proizvođači, nastavlja Independent.

Nije ni čudo što Međunarodni monetarni fond predviđa da će razvijene ekonomije grupno doživjeti pad naredne godine, prvi put od Drugoga svjetskog rata.

Automobilska industrija među prvima je prihvatila blagodati globalizacije, zbog čega je sada vjerojatno i najvidljivija žrtva globalnoga ekonomskog usporavanja, piše Independent.