Debituje 2021. godine
8

Subaruov prvi električni automobil će biti SUV koji dolazi i u Evropu

D. B.
Subaruov prvi električni automobil bit će SUV baziran na novoj platformi, a potvrđeno je da će se prodavati i na evropskom tržištu.

Japanska kompanija je saopćila da će električni SUV stići na trižište u prvoj polovini ovog desetljeća, a postoje izvještaji koji govore da će predstavljanje biti obavljeno naredne godine.

Veličinom će SUV biti sličan aktuelnom Foresteru s konvencionalnim motorom. Bit će baziran na novoj platformi namijenjenoj isključivo električnim vozilima, a očekuje se da će dobiti i potpuno novo ime. Japanski mediji navode da će se zvati Evoltis.

Električni SUV će koristiti električnu platformu koju Subaru razvija s Toyotom, a to je e-TNGA platforma koja je dizajnirana tako da bude prilagodljiva te da se koristi za vozila različitiih dužina. Također, moći će se koristiti za vozila s prednjim, stražnjim i pogonom na sva četiri točka zahvaljujući mogućnosti postavljanja električnih motora na obje osovine, a također je kompatibilna s različitim veličinama baterije.

Subaru i Toyota su već potvrdili da će zajedno razvijati SUV na pomenutoj platformi. Iz Toyote je nedavno potvrđeno da će predstaviti novi električni SUV sličnih dimenzija koje ima RAV4, a to će se dogoditi naredne godine.

Inače, Subaru korača prema elektrifikaciji te je nedavno predstavio blage hibridne verzije modela Impreza, XV i Forester. Cilj kompanije je da do 2030. godine najmanje 40 posto globalne prodaje čine električni ili hibridni automobili.