Pronađen u Australiji
2

Subaru Impreza koji su vozili Colin McRae i Carlos Sainz prodan za rekordnih 360.000 dolara

D. B.
Primjerak Subaruovog modela Impreza s bogatom historijom prodan je za 360.000 dolara.

Automobil je pronađen u Victoriji u Australiji gdje je dugo stajao, ali je ipak bio u voznom stanju. Prvobitno je procijenjeno da vrijedi 15.000 do 20.000 dolara, ali je prilikom druge procjene koju je obavila agencija ICAARS ustanovljeno da automobil ima bogatu historiju.

Riječ je o pravom WRC automobilu koji su vozili legendarni vozači relija Carlos Sainz i Colin McRae. Zbog te činjenice je vrijednost automobila značajno porasla te je prodan za rekordnih 360.000 dolara. Subaru je plaćen u Bitcoin kriptovaluti.

Subaru Impreza S10 WRC, koji je vozio Peter Solberg, prodavao se u maju ove godine, ali rekordnu cijenu nije postigao.

Prije toga je rekord za najskuplji Subaruov reli automobil iznosio 300.000 dolara. Bio je to model Impreza WRC7, koji je također vozio McRae.

Ipak, primjerak pronađen u Australiji nije ličio na slavni primjerak, nedostajalo mu je njegovo reli ruho, bio je prekriven prašinom, ali se ispod haube i dalje krio originalni 2,0-litarski motor s turbopunjačem uparen sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem. No, unutrašnjost je otkrila mnogo jer se u njoj nalazi zaštitni kavez.

Prodrive je bio zadužen za proizvodnju Subaruovih reli automobila, a proizvedena su svega 63 primjerka. Nakon što je pronađen, primjer s fotografija je restauriran i ponuđen na prodaju krajem septembra.