{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Stručnjaci upozoravaju: Niko više neće smjeti kupiti polovan automobil

N
27.5.2014. u 13:53
31
Stručnjaci upozoravaju: Niko više neće smjeti kupiti polovan automobil
31
Stručnjaci upozoravaju: Niko više neće smjeti kupiti polovan automobil
Banja Luka
Tržište polovnih automobila u BiH moglo bi doživjeti totalni pad nakon poplava koje su zahvatile BiH.
Građani koji su tražili polovna vozila za kupovinu sada strahuju da su vozila možda došla iz poplavljenih područja. Bez garancije da je vozilo ispravno i da nije bilo pod vodom, ne posežu za novčanikom.

Stručnjak za automobile iz ASA-inog servisa u Sarajevu Muvedet Žutić kaže za NAP da su vozila, koja su bila pod vodom, u najvećem broju slučajeva pretrpjela velika oštećenja čija popravka zahtijeva dosta vremena i stručnosti. Ukoliko se popravka ne uradi kako treba, automobil će imati posljedice.

- Što se tiče novijih vozila, a koja su bila potopljena, nije moguće da ne bude većih posljedica na njima, barem na elektronici. Ono što sam vidio na fotografijama, gdje je voda dolazila do volana, to je baš veliki problem. To se vozilo ponovo mora staviti na liniju i sve poskidati, rastaviti... To su ogromni snopovi instalacija, i to baš i nije jednostavno – kaže Žutić.

Kod novijih vozila, kaže on, najviše elektronike je smješteno ispod tepiha na podu. Ukoliko je voda prodrla na to mjesto, došlo je do kvašenja takozvanih "štekera" što kod automobila može prouzrokovati velike probleme.

- Takva vozila se mogu osposobiti, ali ako se ti štekeri ne osuše i očiste kako treba, kroz neko vrijeme će doći do korozije i raspadanja instalacija – objasnio je Žutić za Patriu. Dodaje da su problemi sa motorom usljed poplava posebna vrsta problema, također kompleksni.

Kod starijih vozila, poput golfova druge generacije, kaže Žutić, kvarovi su jednostavniji. Najčešće se odnose na kvarove motora, ali i kod njih posljedice, ukoliko su vozila bila pod vodom, mogu biti katastofalne, kaže Žutić za Patriu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Kupio/la bih električni automobil:
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: