Noviteti iz Audija
0

Stižu novi gospodari prstenova

Sarajevo-x.com
Ovaj put iz Audija su odlučili koliko toliko preduhitriti fotografske špijune, te prije nego se pojave fotografije zamaskiranih modela objavili su prve skice nekoliko budućih modela koji će imati vrlo važnu ulogu u pojačavanju ponude.

Audi A8

Sudeći prema prvim, prilično precizinim dizajnerskim skicama izvjesno je da ni najnovije uzdanice Audija neće donijeti neku posebnu revoluciju u dizajnu, ali da će svakako ostati vjerne snažnom i dorečenom iskazu koji je itekako prepoznatljiv za Audi, ali i generalno automobile dizajnirane u Njemačkoj. Prvi u nizu modela koji bi trebao u finalnoj formi ugledati svjetlo dana najvjerovatnije biće A5 Cabrio. Zanimljivo je da će suprotno trednovima ovaj kabriolet dobiti tradicionalni mekani preklopivi krov, ali s tim da će napredna i snažna konstrukcija omogućavati gotovo identičnu siluetu koju ima elegantni A5 Coupe.

Audi A7 Coupe

Također, skice otkrivaju i model A5 Sportback, gdje će također novost biti to da je naziv Sportback vezan uz karoseriju koja podsjeća mnogo više na klasične limuzinske oblike, nego na petovratne verzije na kakve smo do sada navikli sa Sportback atributom. Već sada je poznato da će u startu za svaki novi A5 biti ponuđen i prepoznatljivi S model, kod kojeg su izraženije sportske performanse i izgled. Istovremeno, i ovom prilikom u Audiju nisu htjeli otkriti da li spremaju za skorije vrijeme i ultimativnu RS verziju za A5, te će još određeno vrijeme vrh ponude sigurno biti modeli sa S oznakom umjesto A.

Audi A5 Sportback

Također, još jedan od najavljenih modela otkriva da se Audi usmjerava u dizajniranju još jednog coupea, kojim bi trebao u potpunosti odgovoriti BMW-u i Mercedes-Benzu. Tačnije, riječ je o Audiju A7 koji je ustvari četverovratni coupe, koliko god to bilo apsurd samo po sebi. Direktni rival CLS-u trebao bi stići već 2010. godine, a ponuda motora biće sačinjena od 2,8-litarskog benzinca sa 204 KS, 3,0-litarskog benzinca sa 300 KS i naravno 4,2-litarskog V8 sa 394 KS. Naknadno se očekuje i prestižna RS verzija ovog modela koja bi trebala dobiti 5,2-litarski V10 sa 600 KS.

Audi A5 Cabrio

Poslasticu za kraj predstavljaju skice najnovije generacije prestižnog A8. On bi trebao biti predstavljen krajem 2010. godine, a uz dvije dizelske i dvije benzinske opcije, vrh ponude biće S8 verzija sa 5,0-litarskim FSI motorom snage 620 KS.