Najbrži cabrio na svijetu
0

Stigao i Veyron bez krova

Sarajevo-x.com
Bugatti je iznenadio javnost neočekivanom premijerom nove targa verzije Veyrona, koja kao i kupe verzija predstavlja sam vrh automobilskog prestiža i performansi, ali sada u nešto drugačijem izdanju.

Za ovu verziju bez krova Bugatti je pripremio i poseban naziv, pa ime Grand Sport na najbolji način najavljuje poseban doživljaj vožnje u najjačem i najbržem serijskom automobilu koji sada može ponuditi i vjetar u kosi.

U osnovi Veyron Grand Sport nije zamišljen kao klasični kabriolet, nego su, logično, performanse i vrhunski vozački užitak bili prioritet. Tako se Grand Sport ustvari nakon skidanja tvrdog krova pretvara u vrhunski roadster, koji ni po čemu nedostaje za beskompromisnim kupeom. Također, u Bugattiju nisu tek tako "odrezali" krov, nego su se posvetili detaljnom razboju i ojačavanju karoserije kako bi došlo do minimalnih gubitaka na čvrstoći strukture, koja je u slučaju ovako snažnog i brzog automobila itekako važan faktor.

Uz ekskluzivnu bijelu boju, Grand Sport se od standardnog Veyrona ne razlikuje ni po čemu osim po novoj silueti koja sada bez gornje linije krova izgleda i više egzotično. Naravno, u Bugattiju drže do svog ugleda, te Grand Sport nisu željeli predstaviti na bilo kojem masovnom sajmu automobila. Tačnije, za zvaničnu premijeru novog modela odabrali su prestižnu izložbu Pebble Beach Concourse d’Elegance koja svake godine okuplja najprestižnije i najskuplje automobile na jednom mjestu.

Prvi Grand Sport koji je predviđen za prodaju biće proizveden tek na proljeće naredne godine, a upravo taj prvi model iz serije već će biti stavljen na aukciju tokom izložbe na Pebble Beachu. Naravno, trivijalni detalji poput cijene posjedovanja ovakvog prestiža nisu spomenuti, niti se u krugu interesanata smatra pristojnim pitati za takve stvari.