Jedan od 24 primjerka
3

Stig provozao slavni Bizzarrini 5300 GT Corsa Revival vrijedan 1,9 miliona eura

D. B.
Misteriozni testni vozač u emisiji Top Gear, popularni Stig, na stazi je provozao Bizzarrini 5300 GT Corsa Revival, "moderni nastavak" automobila koji je osvojio svoju klasu na utrci 24 sata Le mansa 1965. godine.

Bizzarrini je šezdesetih godina prošlog stoljeća osnovao Giotto Bizzarrini, nekadašnji Ferrarijev inžinjer koji je radio na modelu 250 GTO, a kasnije je pomogao u razvoju V12 motora korištenog u Lamborghinijevom prvom serijskom modelu 350 GT.

Na fotografijama je prikazan rezultat rada kompanije sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja se potrudila da "oživljavanje" modela učini što vjernijim originalu iako je morala napraviti nekoliko modifikacija kako bi se zadovoljili današnji sigurnosni standardi.

Nedugo nakon što je prvi 5300 GT Corsa Revival isporučen sretnom vlasniku, jedan od 24 primjerka je stigao na Top Gearovu testnu stazu kako bi ga provozao pomenuti Stig. Uprkos tome što je došao s "tišim" podešavanjem izduvnog sistema, buka koju je stvarao 5,3-litarski V8 motor nije bila baš suptilna.

U veoma toplim uvjetima je automobil zabilježio vrijeme od 1 minute i 28,3 sekunde. Ipak, ovakav automobil se i ne kupuje zbog vremena kruga...