Zanimljiv okršaj veterana
73

Stari BMW X5, Porsche Cayenne i Range Rover odmjerili snage u off-road izazovima

D. B.
Posmatrati skupocjene automobile u off-road izazovima je uvijek zanimljivo, no magazin Carwow se ipak odlučio za stare modele poznatih SUV-ova, a to su BMW X5, Porsche Cayenne i Land Rover Range Rover.

X5 pokreće 4,4-litarski atmosferski V8 motor koji razvija 280 KS i 440 Nm obrtnog momenta i koji je uparen sa 6-stepenim automatskim mjenjačem putem kojeg se snaga prenosi na sva četiri točka.

Cayenne ima 4,5-litarski atmosferski V8 motor koji isporučuje respektabilnih 335 KS i 420 Nm obrtnog momenta. Riječ je o prvoj geeraciji ovog modela, koja ima 6-stepeni automatski mjenjač i pogon na sva četiri točka.

Range Rover je treći luksuzni SUV u ovom troboju. a doalzi sa 3,0-litarskim turbodizelskim motorom. Ovaj motor nudi 175 KS i 390 Nm obrtnog momenta te je kombinovan s petostepenim automatskim mjenjačem, a i u ovom slučaju je riječ o pogonu na sva četiri točka.

Pravila su bila jasna, pobjednik svake utrke je osvojio tri boda, drugoplasiran dva, a trećeplasirani jedan bod. Nezavršena utrka bi značila "nulu", dok bi na kraju model s najviše bodova odnio pobjedu.

Tokom ovog "troboja veterana" treće mjesto je pripalo Range Roveru s 10 bodova. na drugom se našao BMW X5 s 11, dok je prvo mjesto osvojio Cayenne s 14 bodova.

Uprkos navedenim rezultatima, video vrijedi pogledati.

Vezani članci