Brzina do 45 km/h
31

Squad je mali solarni električni automobil idealan za gradske gužve

D. B.
Nizozemska kompanija Squad Mobility želi ponuditi Mobility-as-a-Service uslugu te je predstavila svoj solarni električni automobil namijenjen za dvije osobe, pod nazivom Squad, na CES-u u Las Vegasu.

Squad je predstavljen u formi prototipa, dok će proizvodnja početi nešto kasnije ove godine.

Danas uopće nije neuobičajeno vidjeti jednog putnika u velikom automobilu, a na prometnim ulicama automobili zauzimaju mnogo više prostora od same osobe, što je problem koji se povećava. Gradovi širom svijeta se suočavaju s ovim problemom, što zahtjeva usvajanje masovnih tranzitnih sistema, koji će pomoći i u smanjenju zagađenja.

Rastom popularnosti električnih vozila bi se moglo utjecati na zagađenje, no velika vozila ostaju na cestama. Kako bi električno vozilo imalo što veći domet, proizvođači ugrađuju sve veće baterije, što također utječe na povećanje veličine vozila. Međutim, nizozemska kompanija Squad Mobility sa sjedištem u Bredi želi prekinuti taj trend u automobilskom sektoru svojim malim solarnim električnim vozilom nazvanim Squad.

Prema tvrdnjama kompanije, integrisani solarni panel na krovu Squada može osigurati 22 kilometra dometa tokom sunčanog dana u Nizozemskoj, dok u sunčanijim predjelima poput Las Vegasa taj domet može biti povećan na nešto više od 30 kilometara. Vozilo napajaju četiri zamjenjive baterije, koje osiguravaju domet od 100 kilometara.

U kompaniji su sigurni da prosječni korisnik koji putuje do radnog mjesta ili prodavnice ne treba uopće puniti Squad. Za korisnike koji traže više prostora, Squad Mobility planira proizvesti nešto veću verziju pod nazivom L7, koja će imati mjesta za dvoje djece u stražnjem dijelu ili pak za odlaganje prtljaga i torbi.

Squad pokreće motor snage 4kW, dok maksimalna brzina iznosi 45 km/h, što je opet idealno za gradsku vožnju. Opremljen je aluminijskim cjevastim kavezom i strukturom koja štiti od prednjeg i stražnjeg sudara.

Isporuke se očekuju 2025. godine, a puna cijena solarnog automobila s dvije baterije i 50 km dometa iznosi 6.250 dolara, no ne uključuje vrata i klima uređaj. Cijena s ovim "dodacima" raste na 9.300 dolara.

Kompanija će prvo isporučivati automobile u Nizozemsku, a potom kreće na istok i jug. Plan je uspostaviti model mikro fabrike, odnosno postrojenja za sklapanje bliže kupcima. Na ovaj način će Squad Mobility umjesto transporta potpuno sklopljenog automobila morem zapravo slati određene komponente, dok će druge nabavljati lokalno. Time će se smanjiti i negativan utjecaj na okolinu, a istovremeno poboljšati dostupnost rezervnih dijelova.

U budućnosti kompanija želi ponuditi svoja vozila kampusima, hotelima, odmaralištima, zabavnim parkovima i golf terenima u formi usluge.