auto
0

Sportsko podvozje u novom Volvu S80

Sarajevo-x.com
Osvježeni Volvo S80 stiže sa novim sportskim podvozjem koje nudi dinamičnu alternativu dosadašnjim verzijama ovoga modela. Užitak vožnje dodatno je unaprijeđen uz osjetno bolji odziv. U isto vrijeme standardno podvozje ovoga modela sada dolazi s još više udobnosti vožnje, primjereno vrhunskoj limuzini kakva je S80.

Kupci Volva S80 tako mogu odabrati automobil skrojen po vlastitim prohtjevima, te uživati u nadahnutoj ili entuzijastičnoj vožnji s jedne, ili opuštenoj i vrhunski udobnoj s druge strane.

"Za neke je kupce iskustvo vožnje najvažnija stvar dok je za druge to užitak“, napominje Stefan Sällqvist, Menadžer odjela za dinamiku vozila pri Volvo Cars korporaciji. "Temeljito smo analizirali sve karakteristične potrebe vozača i u skladu s tim dizajnirali dvije alternative podvozja sa dvije potpuno različite karakteristike.“

Kako bi zadovoljio želje kupaca koje zanima entuzijastični stil vožnje, Volvo je stvorio podvozje znatno veće čvrstoće nego prije. Automobil je spušten za 20 mm na prednjem dijelu te 15 mm na stražnjem. Rezultat je ne samo stabilnije podvozje, nego i izražajniji i kompaktniji vizualni profil vozila.

Opruge su manje i čvršće. Amortizeri imaju veću sposobnost ublažavanja kako na pritisak tako i na širenje. Sve što je montirano na donji dio podvozja ima jača pričvršćenja. A prečke protiv prevrtanja također su ojačane kako bi doprinijele stabilnosti u zavojima. Sva poboljšanja rezultiraju osjetno boljim dojmom vožnje i dobrom kontrolom, posebno u slučajevima aktivnijeg angažmana u vožnji. Dodajmo svemu i upravljački sistem koji je prilagođen bržem odzivu i pojačanom osjećaju upravljivosti – i sve rezultira izravnijim kontaktom s gumama i površinom ceste.

Kako bi se osigurala dodatna stabilnost, sportsko podvozje spojeno je s automatskim izravnanjem kao standardom. Sistem drži karoseriju automobila paralelno sa površinom ceste, bez obzira na uslove vožnje, kako pri punoj opterećenosti s putnicima u vozilu, tako i u slučaju kada je vozač sam u automobilu.

"Novo sportsko podvozje donosi puno užitka u vožnji“, ističe Stefan Sällqvist. "Automobil posjeduje sasvim novi karakter i donosi osjećaj veće kompaktnosti nego prije. U isto vrijeme nismo žrtvovali niti udobnost vožnje. Putnici i dalje mogu uživati u vožnji u velikom stilu, no oni koje zanima samo uglađena vožnja mogu se opredijeliti za posebnu verziju modela koji je posvećen samo besprijekornoj udobnosti vožnje.“

Paralelno s razvojem novog sportskog podvozja i standardno je podvozje dobilo svoj novi, udobniji karakter. Nešto mekše opruge i manje ublažavanje donose putovanju na duge staze udobnost vožnje koju može pružiti samo apsolutna kvaliteta limuzine i to ne samo na stražnjim sjedalima.

"Jedno je podvozje sada postalo dva“, napominje Sällqvist. "To znači da više ne moramo težiti kompromisu kako bismo kupcima dali veću mogućnost izbora. Imamo jedno podvozje za one koji doista uživaju u aktivnom stilu vožnje i drugo podvozje za one koji jednostavno uživaju u vrhunski udobnoj vožnji. Slijedom svega rečenog, zaista je teško biti pravedan prema ovoj tehnologiji samo pričajući o njoj. Sve je u osjećaju. I zato je najbolje što možete učiniti sjesti u novi Volvo S80 i osjetiti kako se podvozje u stvarnosti ponaša na cesti.“