Svega pet primjeraka
9

Specijalni Ferrari 296 GTB je podsjetnik na dvostruku pobjedu bolida F2004 u Mađarskoj

D. B.
Ferrari Atelier je poznat po ukrašavanju fantastičnih automobila iz Maranella specijalnim livrejama, a najnovija kreacija zaista budi nostalgiju.

Riječ je o specijalnom izdanju moela Ferrari 296 GTB Assetto Fiorano, koji će biti proizveden u svega pet primjeraka, a koji odaje počast pobjedi F1 ekipe Scuderia Ferrari na utrci za Veliku nagradu Mađarske 2004. godine. Tada su Ferrarijevi vozači Michael Schumacher i Rubens Barrichello osvojili prvo i drugo mjesto, a ova dvostruka pobjeda je italijanskom timu donijela šestu konstruktorsku titulu u nizu.

F2004 važi za jedan od najuspješnijih Ferrarijevih F1 bolida, upisao je impresivnih 15 pobjeda i ukupno 30 podijuma u 20 utrka.

Inspirisani ovom historijom, dizajneri Ferrari Ateliera su kreirali jednostavnu, ali zaista prelijepu konfiguraciju za model 296 GTB. Sjajna livreja kombinuje troslojnu Rosso F1 crvenu metalik boju sa Bianco King bijelim detaljima. Bijeli detalji uključuju usisnike na braniku, krov, pragove i stražnju masku. Broj 1 krasi haubu i podsjeća na eru vladavine ekipe Scuderia Ferrari vladala Formulom 1.

Specijalno izdanje je bazirano na modelu 296 GTB opremljenom paketom Asseto Fiorano fokusiranim na stazu. To objašnjava karbonski spliter, set Multimatic amortizera iz GT svijeta, opcione karbonske felge s Michelin Pilot Sport Cup 2 R gumama, kao i sigurnosne pojaseve u četriti tačke u unutrašnjosti. Konfiguracija staze Hungaroring te mađarska zastava su ušiveni u naslone za glavu, dok su pragovi napravljeni od karbona.

Promjena elektrificiranog pogona nije bilo, tako da se i dalje sastoji od 2,9-litarskog twin-turbo V6 motora i električnog motora. Ova kombinacija isporučuje 819 KS i 740 Nm obrtnog momenta.

Prvi od pet primjeraka modela Ferrari 296 GTB Asseto Fiorano Hungaroring predstavljen je u Budimpešti u Mađarskoj. Iako kompanija nije objavila cijenu, poznato je da je svih pet primjeraka rasprodano kupcima iz ove zemlje.