Održiva mobilnost
27

Solarni kamper uspješno prešao put od 2.000 kilometara

D. B.
Solarni kamper koji su u svom projektu razvili studenti s Univerziteta u Eindhovenu uspješno je obavio svoje putovanje dugo 2.000 kilometara.

Električni kamper nazvan Stella Vita je pravi pokretni dom koji je proputovao Južnu Evropu i prešao 2.000 kilometara u svrhu podizanja svijesti o klimatskim promjenama u nadi da će inspirisati ljude.

Kamper je krenuo na put nakon što je grupa od 22 studenta provela godinu i po razvijajući ga i pripremajući ga za putovanje iz Eindhovena do Tarife, najjužnijeg dijela Pirinejskog poluotoka. Putovanje je trajalo od 19. septembra do 15. oktobra.

Stella Vita je regularno registrovano vozilo koje se može kretati na otvorenim cestama. Prethodno su obavljene sve provjere kako bi se osigurala ispravnost, no tokom putovanja je bilo problema s pogonom. Zbog toga je tim odučio da se izbjegavaju autoputevi, a kamper se zaustavio u Zolderu gdje je tim naporno radio kako bi riješio probleme s pogonom. To je učinjeno promjenom dijelova, a potom je putovanje nastavljeno prema Briselu. Kamper Stella Vitta je na svom putovanju prolazio kroz Francusku te je posjetio Pariz, BOrdeaux i Biarritz. Put je tim kasnije vodio do Španije.

Vožnja od Zaragoze do Madrida je prošla "glatko", no onda se začuo čudan zvuk. VOzilo je transportovano od Toleda do Cordobe iz sigurnosnih razloga.

Nakon određenih poteškoća tim je u konačnici stigao do Tarife nakon pređenih 2.000 kilometara. Upriličena su druženja s brojnim studentima i aktivistima u cilju podizanja svijesti o klimatskim promjenama te promovisanja novog održivog načina kretanja. Inspirativno putovanje je obavljeno bez potrebe za gorivom, kao ni za punjenjem električnom energijom. Samoodrživi pokretni dom je koristio samo sunčevu energiju.

Sada se studenti nadaju da će se pojaviti kompanija zainteresovana za njihove ideje te da Stella Vita neće završiti na ovom putovanju.