Redizajnirani modeli
17

Smart predstavio EQ ForTwo i EQ ForFour s kozmetičkim promjenama

D. B.
Predstavljanjem Final Collectior's Edition modela u maju, Smart se oprostio od motora s unutrašnjim sagorijevanjem kako bi se fokusirao na električnu budućnost. Daimler je postigao ugovor s Geelyjem o saradnji u razvoju Smarta, a u međuvremenu su EQ ForTwo i EQ ForFour dožiovjeli kozmetičke promjene.

Osvježenje je inspirisano konceptima Forease i Forease+, a modeli su dobili redizajnirana full-LED opciona prednja svjetla i novi izgled prednje maske koja više ne sadrži Smartov logo, jer je on pomjeren na donji dio haube. Prvi put mali električni automobili imaju drugačije prednje makse koje prave malu vizuelnu razliku između dvovratnog i četverovratnog modela.

Nazad su LED svjetla koja predstavljaju značajno poboljšanje, a oblik romba im daje zanimljiv izgled. Kupci će moći dobiti ForTwo u s putničkom ćelijom u novoj karmin crvenoj i bež zlatnoj boji, a karoserija će biti dostupna i u zelenoj boji boji. ForFour ima dodatno i ledeno bijelu boju za putničku ćeliju i panele karoserije, kao i čelično plavu boju za karoseriju.

Što se tiče unutrašnjosti, Smart EQ ForTwo i EQ ForFour imaju redizajniranu centralnu konzolu s velikim pretincem koji se može zatvoriti. Smješten je ispred mjenjača te dovoljno velik da stanu i najveći smartphonei ili dvije čaše s kafom koje čuva držač.

Obnovljeni Smartovi modeli su dobili i novu generaciju infotainment sistema s poboljšanim korisničkim interfejsom i 8-inčnim ekranom osjetljivim na dodir. ForTwo i ForFour i dalje imaju najprostraniju unutrašnjost kada se u obzir uzmu njihova veličina. Redizajnirana centralna konzola je sada praktičnija.

Kao i njihovi prethodnici, obnovljeni modeli koriste električni motor koji razvija 80 KS i 160 Nm obrtnog momenta. ForTwo od 0 do 100 km/h ubrzava za 11,6, ForTwo Cabrio za 11,9, a ForFour za 12,7 sekundi. Maksimalna brzina sva tri modela iznosi 130 km/h.

Napaja ih baterija koja omogućava domet do 159 km. Punjenje baterije traje više od tri i po sata putem 230V utičnice, dok opcioni punjač snage 22 kW napuni bezeriju sa 10 na 80 posto za svega 40 minuta.

Obnovljeni Smartovi modeli će biti izloženi na Sajmu automobila u Frankfurtu.