Autoindustrija
0

Smanjen neto profit Daimlera u odnosu na prošlu godinu

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Njemački proizvođač vozila "Daimler" objavio je da je neto profit grupacije u trećem tromjesečju smanjen 74 odsto u odnosu na isti lanjski period, ali da je kompanija posljednjih nekoliko mjeseci pojačala napore da se odupre globalnoj krizi koja je zahvatila taj sektor.

Profit "Daimlera" smanjen je na 56 miliona eura, navodi se u saopćenju i ističe da će kompanija u posljednja tri mjeseca ove godine također poslovati pozitivno, prenijele su agencije.

"Daimler" je u trećem tromjesečju prodao oko 387.000 putničkih i komercijalnih vozila, 26 odsto manje nego minule godine, a ukupan prihod pao je na 19,3 milijarde eura, sa 24,5 milijardi eura u trećem tromesečju 2008. godine, prenose agencije.

Najveći pad od 46 odsto zabilježen je u isporukama teških kamiona. U poredjenju sa prethodnim tromjesečjem, međutim, ukupan pad prodaje vozila bio je svega jedan odsto.

Auto-gigant sa ukupno 256.900 zaposlenih, od čega u Njemačkoj 163.500, smanjio je zaradu od osnovne djelatnosti na 470 miliona eura, sa 648 miliona u trećem tromjesečju 2008. godine.

Profit prije isplate kamata i poreza je zabilježio gubitak od jedne milijarde eura u drugom tromjesečju 2009, a za prva tri mjeseca gubitak je dostigao 1,4 milijarde eura.