Stiže 2019. godine
19

Sljedeća generacija Škode Rapid će dobiti novo ime i predstavljat će rivala Volkswagenovom Golfu

Klix.ba
Škoda je modelu Rapid poklonila suptilni facelift prije nešto više od godinu dana, ali se već priča o novoj generaciji.

Najavljuju se velike promjene, model će dobiti novo ime, ali i potpuno drugačiji identitet. Škodin šef marketinga i prodaje Alain Favey je rekao da novi model neće biti nasljednik u tradicionalnom smislu, nego da će biti razvijen iznova kako bi bio rival Volkswagenovom Golfu.

Octavia kao najprodavaniji Škodin model nije rival Golfu jer je znatno veća od ovog hatcbacka, kao i od ostalih modela u kompaktnom segmentu. Prostor za noge putnika na stražnjim sjedištima nove Octavije je praktično nenadmašan u klasi, dok je kapacitet prtljažnika hatchbacka također nedodirljiv rivalima.

No, vratimo se Rapidu koji će dobiti novo ime i potpuno novu tehnologiju te dizajn. Rapid Spaceback će nastaviti živjeti, dok će fastback biti ukinut. Favey je kazao da će novi model donijeti veću razliku između budućeg Rapida i Octavije te ljudi više neće miješati ova dva modela.

Rapidov zamjenik će koristiti Volkswagenovu MQB A0 platformu te će dobiti vrhunski infotanment sistem koji ipak neće biti identičan onom iz koncepta Vision X, jer će taj sistem debitovati u podukcijskom modelu koncepta Vision E 2020. godine, prvom Škodinom potpuno električnom vozilu.

Motori će se vjerovatno dijeliti sa sljedećom generacijom Fabije, očekuju se 1,0-litarski i 1,5-litarski TSI benzinci, a možda i dizel.

Škoda zasad ne planira elektrificirati Rapidovog zamjenika, ali neće biti iznenađenje ako se vremenom pojavi hibrid.

Novi model će stići tokom sljedeće godine, a Škoda očekuje udvostučenje godišnje prodaje u odnosu na Aktuelni Rapid najranije 2020. godine.