Stiže za 5 godina
0

Sljedeća generacija Škode Enyaq bit će pristupačnija

A. M.
Šef Škode Klaus Zellmer potvrdio je da će sljedeća generacija električnog Enyaqa biti razvijena na novoj platformi. Debi druge generacije bi se trebao dogoditi 2028. ili 2029. godine.
Prva i za sada jedina električna Škoda – Enyaq, debitovala je prije skoro 3 godine. Od tada je ovaj model dobio nekoliko poboljšanja, uključujući softverski podignutu snagu koju razvijaju električni motori, a baterija je podešena da omogućava veću autonomiju. Takva je najnovija verzija s oznakom Enyaq 85, koja mijena model Enyaq 80, a brojka označava kapacitet baterije.

Česi već razmišljaju o sljedećoj generaciji koja bi, ako je vjerovati glasinama, mogla debitovati 2028. ili 2029. godine. Klaus Zellmer, izvršni direktor brenda u Mladoj Boleslavi, potvrdio je da će novi Enyaq biti razvijen na novoj arhitekturi. Riječ je o SSP platformi koju razvija Volkswagen, koja će omogućiti veće brzine punjenja, ali će također biti pristupačnija. Samim tim će i cijena automobila biti niža. Najvjerovatnije će cjenovno biti bliže termalnom modelu nego aktuelna generacija.

Naravno, nova generacija Enyaqa bit će snažnija od trenutnog modela i moći će preći veće razdaljine s punom baterijom. Još je prerano govoriti o izgledu, ali postoji velika vjerovatnost da će se ovaj model uskladiti sa Škodinim novim dizajnerskim jezikom nazvanim Modern Solid, koji je uveden s konceptom Vision 7S. Enyaq inače ostvaruje super prodajne rezultate. Za devet mjeseci ove godine Česi su prodali preko 54.000 primjeraka.