Veliki uspjeh
0

Škoda svjetski prvak u reliju

Sarajevo-x.com
Prvi put u historiji takmičenja u moto sportu Škoda je osvojila naslov svjetskog prvaka u reliju. Finski dvojac u sastavu Juho Hänninen i Mikko Markkula osvojio je s uspješnom Fabijom Super 2000 titulu svjetskog prvaka u reliju za ekipu Red Bull Škoda. Već u prvoj godini učestvovanja u SWRC-šampionatu Škodina je ekipa napravila impresivan rezultat. Osvajanje SWRC-titule za Škodu predstavlja krunu 110-godišnjeg angažmana u moto sportu.
"Fantastičan dan za sve nas. Juho je dokazao svoje vrhunsko iskustvo i vozio taktički izvanredan reli. U cijeloj sezoni on je zasigurno bio najbrži i najkonstantniji pilot. Možemo biti ponosni na naš rezultat", rekao je šef tima Raimund Baumschlager.

Španski reli, kao posljednja utrka u SWRC-konkurenciji, bio je za Škodin tim idealan završetak. Juho Hänninen vozio je izvanredno, veoma mudro, u isto vrijeme agresivno, te u sjajnoj završnici nadvladao pobjednika Dakara, Al-Attiyaha u Fordu. A naslov svjetskog prvaka već je bio osiguran u petak na prvom specijalnom testiranju, Hänninen je vozio najbolje vrijeme, dok je njegov najjači konkurent, Ott Tänak iz Estonije, izgubio strpljenje i prvi dan završio nesrećom.

"Nevjerovatan dan. Ova titula predstavlja vrhunac moje karijere. Sve se odigralo savršeno za mene, za cijelu ekipu. Bez prevelikih rizika konstantno smo bili na vrhu. Ogromnu zahvalnost dugujemo kompletnom timu koji je omogućio ovaj uspjeh. Ponovo nam je pošlo za rukom da ostvarimo veliki uspjeh u reliju na najvišem nivou. Titula svjetskog šampiona zaslužena je nagrada za sve nas", rekao je Hanninen

Dobar rezultat u ukupnom poretku osvojio je i drugi vozački par Red Bull Škoda tima, Hermann Gassner Jun i njegov kopilot Timo Gottschalk plasirali su se na peto mjesto reli utrke u Španiji. Pri tome je Gassner zabilježio najbolje vrijeme, ali u nekoliko različitih specijalnih testiranja nije ušao u Top 3.

"Velikim dijelom sam se fokusirao na ritam. Što je reli duže trajao, ja sam više jurišao bez prevelikog rizika. Bio je to, u svakom slučaju, pozitivan završetak sezone iz koje sam mnogo naučio", komentar je Hermanna Gassnera.