Snažnija verzija
9

Škoda razmišlja o Karoqu vRS

Klix.ba
Češki proizvođač automobila Škoda razmišlja o proizvodnji vRS verzije modela Karoq visokih performansi.

Farba na novom SUV-u Karoq se nije ni osušila, a češka kompanija već razmišlja o vRS modelu. Prema izvještajima, model visokih performasi će biti rival SEAT-ovoj Ateci Cupri, što znači konkurenciju unutar VW Grupe.

Magazin Autocar piše da je direktor kompanije Bernhard Maier rekao da postoji velika potražnja za SUV-om s vRS oznakom, kao i da novi Karoq ima sve što je potrebno da jedna Škoda postane vRS.

Ako se Karoq vRS zaista pojavi na tržištu, vjerovatno bi koristio isti četverocilindrični motor s turbopunjačem i 300 KS, koji koristi i Ateca Cupra.

Čelnici Škode još uvijek nisu donijeli konačnu odluku.

Zasad, kupci će se morati zadovoljiti standardnim Karoqom, SUV-om koji u osnovnoj verziji dolazi s trocilindričnim 1,0-litarskim motorom, koji razvija 115 KS, a tu je i 1,5-litarski TSI Evo motor sa 150 KS. To je isti motor koji se nalazi u novom Volkswagenovom Golfu. U ponudi su i 1,6 i 2,0-litarski TDI motori, a njihova snaga je još uvijek nepoznanica.

Ovisno o izboru motora, na raspolaganju su šestostepeni manuelni i sedmostepeni DSG mjenjač. Skuplje verzije će biti dostupne s pogonom na sva četiri točka, a jeftinije s pognom na prednje točkove.

Prodaja novog Karoqa počinje u drugoj polovini ove godine, a osnovni model bi trebao koštati blizu 25.000 eura.